28.07.2022.

18:31

Foto:

Magazin

TRI STVARI SU KLJUČNE! Evo kako prepoznati pravi integralni hleb - ne dajte da vas prevare!

U prodavnicama danas možete naći najrazličitije vrste hleba, a mnogi od njih imaju tamnu boju. Međutim, nutricionistkinja Marija Đurković naglašava da to nikako ne znači da je u pitanju zdraviji hleb ili integralni:

- Crni i integralni hleb ste sigurno već naučili da prepoznate na policama, i to po karakterističnoj tamnoj boji, ali ona uopšte ne mora biti merilo kvaliteta.

Da li je crn od brašna ili od boje koja mu se dodaje i da li zaista jedemo nešto zdravo ili nas proizvođač obmanjuje? Osim sastava koji uvek morate pročitati, postoje i neke vrlo očigledne karakteritike hleba napravljenog od celog zrna.

Sama njegova struktura kada ga presečete mora biti kompaktna, a tokom pečenja ovakav hleb puca i ispušta vazduh. Ako ste se pitali zašto integralni hleb nije onako sunđerasto mekan i naduvan kao beli, zašto nema vazdušaste rupice u sredini nego je zdepan i tvrd, sada znate razlog.

Informer

integralni hleb

Inače, ovo je razlog i zašto kupovni hleb retko kada sadrži samo integralno ili crno brašno, ali da bi se mogao tako nazvati, mora sadržati minimum 30 odsto integralnog, odnosno crnog brašna.

Kada ga mesite sami ne morate mu dodavati belo brašno, ali budite spremni na sve gore navedene karakteristike - kaže nutricionistkinja.

Tri osnovne karakteristike integralnog hleba:

1. Sadrži najmanje 30 odsto integralnog brašna

2. Ima zbijenu strukturu, veću vlažnost i samim tim težinu

3. Nikada nije mekan i elastičan kao beli

BONUS VIDEO: