01.08.2022.

11:54

Foto:

Magazin

4 RAZLOGA ZAŠTO TREBA DA UVRSTITE SEMENKE BUNDEVE U ISHRANU! Poslednji će vas posebno iznenaditi!

U poslednjih nekoliko godina, posebna pažnja se daje namirnicama koje na prvi pogled ne deluju toliko važne, ali zapravo i te kako utiču na naše zdravlje. 

Ovde nesumnjivo spadaju i razne semenke, poput čia semenki, lana, susama, ali i bundeve (golice). 

Ovaj put ćemo se osvrnuti upravo na značaj semenki bundeve, zbog čega ćete se sigurno odlučiti češće da ih koristite.

1. Sadrži dosta hranljivih sastojaka

- Semenke bundeve imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. Oni su prepuni vrednih hranljivih materija i antioksidanata koji nam obezbeđuju magnezijum, cink, vlakna, značajan kvalitet zdravih masti i smanjuju upalu - kaže dr Sidant Bargava, naučnik za fitnes i nutricionizam i dodaje:

- Takođe pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

2. Poboljšava kvalitet sna

- Ako imate problema sa spavanjem, razmislite o konzumiranju semenki bundeve pre odlaska u krevet. Oni su prirodni izvor triptofana, aminokiseline koja podstiče san. Našem telu je potrebno 200 grama semenki bundeve da dobije potrebnu količinu triptofana. Uz to, cink prisutan u ovim semenkama pretvara triptofan u serotonin, koji se ponovo menja u melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja - objašnjava dr Bargava.

Informer

bundeva

3. Jača zdravlje kože i kose

- Semenke bundeve mogu biti korisne kako za kožu, tako i za kosu. Sadrži jedinjenje koje se zove kukurbitacin, aminokiselinu koja dovodi do rasta kose. Pored toga, sadrži i druge hranljive sastojke koji pomažu u održavanju jake i sjajne kose. Bogate su antioksidansima kao što su vitamin E i karotenoidi, a takođe stimulišu kolagen da održi elastičnost kože - kaže dr Bargava.

4. Pomaže u regulisanju kilograma

- Postoje dokazi koji sugerišu da konzumiranje semenki bundeve može dovesti do zdravog gubitka i održavanja težine - kaže dr Bargava i predlaže:

- Međutim, važno je voditi računa o količini jer su energetski jaki. Treba izabrati sirovo, nesoljeno seme kako bi se smanjio unos dodatnih masti, kalorija i natrijuma. Iako su semenke bundeve visoko kalorične, one su takođe bogate proteinima. Dakle, pažljivo fiksirajte svoje količine.

Koji je najbolji način da ga uključite u svoju ishranu?

- Semenke bundeve predstavljaju odličnu užinu koja upotpunjuje vaš zdrav način života. Najbolje vreme da jedete ove ukusne semenke je ujutro ili kao užina između obroka.Takođe ih možete koristiti kao dodatak glavnim jelima, navodi femina.in.

BONUS VIDEO: