Foto:
Magazin
NAMIRNICE KOJE NE TREBA PODGREVATI U MIKRTOTALASNOJ! Vodite računa!
Mikrotalasna pećnica postala je nezaobilazan uređaj u većini domaćinstava koji olakšava život. Prva mikrotalasna pećnica napravljena je 1947. u Americi i vrlo brzo je osvojila svet. Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo da se zagrevaju u mikrotalasnoj.
Brokoli
Brokoli se izuzetno brzo greje i često se koristi baš za brzu pripremu u mikrotalasnoj. Ali, svaki oblik kuvanja povrća ubija određenu količinu nutrijenata u njima. Kuvanje na pari je mnogo bolje iako se i tada gubi oko 11 odsto antioksidanata iz brokolija. U slučaju kuvanja u mikrotalasnoj sa malo vode brokoli će izgubiti i do 97 procenata antioksidanasa.
Informer
Smrznuto voće
Voće se zamrzava na poseban način kako bi se zadržale sve hranljive materije. Ne treba zaboraviti da voće počinje da gubi svoja svojstva čim se ubere, a posebno nakon dužeg stajanja u magacinima. Zbog toga smrznuto voće može da ima i više vitamina i antioksidanasa u sebi od svežeg koje je dugo stajalo u skladištu. Najbolje je paket sa smrznutim voćem ostaviti na sobnoj temperaturi da se postepeno samo odmrzne.
Zamrznuto meso
Pojedine mikrotalasne su napravljene tako da se hrana unutar pećnice okreće u krug kako bi se ravnomerno zagrejala. Zamrznuto meso je vrlo teško odmrznuti u mikrotalasnoj jer mu treba dosta vremena pa se često se dešava da krajevi postanu braon dok sredina ostane zamrznuta.
Informer
Takođe, ako se meso odmah ne skuva po odmrzavanju rizikujete razmnožavanje bakterija u njemu. Japanski istraživači su utvrdili da ako se meso kuva duže od 6 minuta u mikrotalasnoj gubi veliku količinu vitamina B 12.
BONUS VIDEO: