Autor: Informer.rs

24.08.2022.

08:05

Foto: pixabay.com

Magazin

OVE NAMIRNICE NE BI TREBALO DA PODGREVATE! A evo šta je važno da znate o PILETINI

 Iako pasulj i sarma budu još ukusniji kada se češće podgrevaju, to ne važi i za ove namirnice:

Spanać - stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah i da ga ne ostavljate za kasnije, a pogotovo ne za sutra. On sadrži visok procenat nitrata, koji se usled stajanja, ali i podgrevanja pretvaraju u kancerogene sastojke opasne po zdravlje. Zeleno lisnato povrće ne smete podgrevati jer tu dolazi do najvećih hemijskih promena.

Informer

Spanać

Krompir - reč je o veoma zdravoj namirnici koja gubi sve hranljivosti prilikom zagrevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate variva za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

Pečurke - preporuka je da ih pojedete odmah nakon pripreme. Kod podgrevanja pečuraka dolazi do promene u sastavu proteina, a menja se i ukus. Osim što gube hranljivu vrednost, mogu da izazovu i stomačne probleme.

Informer

Pečurke

Meso - kod podgrevanja menja se sastav proteina. Zbog toga se ne savetuje grejanje na visokim temperaturama, posebno ne piletine, koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ako to ipak radite, stavite na umerenu temperaturu i polagano zagrevajte.

Jaja - ova visokorizična namirnica za podgrevanje postaje toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. To ne važi za jela gde su jaja umešana u sosove, poput bešamela, već se odnosi na jela s kuvanim ili pečenim jajima, kao što je musaka.

bonus video: