24.08.2022.

16:46

Foto: Shutterstock

Magazin

MOGU BITI SMRTONOSNO OPASNI! Ovo je 5 najčešćih ALERGENA - reakcija na njih se često javlja još u detinjstvu!

Ukoliko ste primetili da na pojedine namirnice reagujete loše, ne varite ih dobro ili imate fizičke promene nakon što ih unesete, moguće je da ste alergični na njih.

- Mnoge vrste namirnica mogu da budu alergeni, ali se ipak nekoliko njih izdvaja, jer su baš one razlog za oko 90 odsto svih alergija na hranu - navodi nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva koji su to najčešći alergeni:

Soja

Alergija na soju obično se javi pre treće godine, a često se povuče do desete. Ipak, ovo je jedna od problematičnijih namirnica za izbegavanje, jer postoji čitava lista proizvoda u kojima može biti soje: raznovrsni sosevi, majonezi, svi proizvodi s prirodnom ili veštačkom aromom, čorbe, zamene za meso, mesne prerađevine, smrznuti obroci, puteri, mlečni proizvodi. Alergija na soju se često javlja zajedno sa drugim alergijama, a izuzetno retko može izazvati anafilaksiju.

Kikiriki

Kikiriki i u malim količinama može da izazove ozbiljne alergijske reakcije, koje mogu biti opasne po život. Deca, češće nego odrasli, imaju alergiju na kikiriki, kod nekih se vremenom izgubi, međutim ima i onih koji moraju da ga izbegavaju doživotno.

Kravlje mleko

Alergija na mleko je imunološka reakcija na jedan od proteina u životinjskom mleku i najčešći uzrok alergijskih reakcija kod male dece. Reakcija je obično sporija, simptomi se razvijaju od nekoliko sati, do čak nekoliko dana kasnije, a uključuju grčeve u stomaku, dijareju, osip po koži, povremeni kašalj, curenje iz nosa...

Informer

mleko

Jaja

Alergije na jaja se obično javljaju u veoma ranom dobu, a simptomi su slični drugim vrstama alergija i mogu uključivati jednu ili više od sledećih reakcija: promene na koži, kao što su ekcem, koprivnjača ili otok, bol u stomaku, mučnina, dijareja ili povraćanje, otežano disanje, zapušen nos ili curenje iz nosa, ubrzan rad srca.

Riba

Alergija na ribu može da izazove veoma ozbiljne reakcije, čak i ako je prethodna reakcija bila blaga, a ima visoko osetljivih ljudi, kod kojih će se alergija javiti i samo na miris ili dodir ribe.

BONUS VIDEO: