Autor: Informer.rs

20.10.2022.

09:02

Foto:

Magazin

DOKTOR Perišić objašnjava zašto treba da jedemo BELI LUK - žene koje uzimaju JEDAN ČEN svakog dana imaju bolju...

Gastroeneterolog je istakao da je ovo povrće koje je neizostavan deo gotovo svakog jela i te kako korisno za dojilje i žene koje planiraju da postanu majke.

Žene koje svakog dana uzimaju po jedan čen belog luka imaju pet puta bolju laktaciju. A ispostavilo se i da ovo povrće pomaže da se pospeši apetit kod beba od osam, devet meseci. Dovoljno jeda jednu četvrtinu iseckanog belog luka dodate u varivo koje pripremate i to pet minuta pre kraja kuvanja.

Poznato je i da je beli luk odlično sredstvo za jačanje imuniteta i da ga je posebno važno uzimati u ovom periodu, ali da li postoji mogućnost da se pretera u količini?

 - Može da se pretera. Što se tiče odraslih osoba, jedan čen dnevno za imunitet je najbolja količina", kaže dr Perišić. "Šta je dobro kod belog luka? Ima mnogo mangana i cinka. Mangan je bitan za srce i krvne sudove. Cink je odličan za infekcije i imunitet. On je anstioksidans -  objašnjava profesor.

Informer

Vojislav Perišić

Ipak, mnogima ova namirnica smeta, ne samo miris već je i teško vare. Da li postoji način da se to izbegne?

 - Sumporna jedinjenja prave prave iritaciju, a ona ishlape kada se skuvaju -  objašnjava doktor i dodaje da svež beli luk može da smeta i zato njega ne treba uzimati u prevelikoj količini. Dovoljno je dodati ga u salatu.

A kako izbeći neprijatan zadah od ove namirnice? Tako što ćete ga jesti kuvanog, otkriva dr Perišić.

 - Sumporna jedinjenja koja u njemu postoje ishlape kad se termički obradi. Pre 45 godina se pojavio alin sirup za perut od belog luka sa ekstrahovanom sumpornom komponentom koji je skidao perut 'k'o lud'. Pomaže i kod tog problema - objašnjava dr Vojislav.

bonus video: