Magazin
FLEKSIBILNO VEGETARIJANSTVO SVE POPULARNIJI NAČIN ISHRANE! Više povrća, a manje mesa
Reč je o načinu ishrane koji predstavlja "fleksibilno vegetarijanstvo" - jedete voće i povrće kao vegetarijanac, ali povremeno uživate i u životinjskim proizvodima, naravno, i u mesu.
Ovu dijetu je smislila američka nutricionistkinja Don Džekson Blatner pre desetak godina, a godinama se nalazi u pet najboljih načina ishrane na svetu koje podržavaju lekari.
Don je bila vegetarijanka više od 15 godina, a u retkim prilikama je jela meso, posle čega je osećala krivicu. Zato je smislila zdravu kombinaciju koja pomaže, kako kaže, da smršate ne gladujući, budete zdravi, sprečite bolesti i dodate koju godinu životu. Za razliku od drugih načina ishrane, ovaj način ishrane nema jasna pravila ni preporučeni broj kalorija, pa se zato lakše i psihički podnosi.
Primer jelovnika
Doručak
Parče hleba s posnim sirom i svežom paprikom
Užina
jabuka
Ručak
integralno pecivo, pljeskavica od junećeg mesa, nekoliko listova zelene salate
sezonsko voće
Užina
Šaka orašastih plodova
Večera
mešano povrće prženo u malo ulja s kockicama tofua, semenkama susama i dodatkom đumbira
šoljica kuvanog integralnog pirinča
- Ne morate reći da više nikada nećete jesti meso, što psihički može da deluje kao opterećenje. Samo ćete pripaziti da ne jedete svakodnevno šnicle i pečenje, već svaki treći ili peti dan, na primer - objašnjava nutricionistkinja.
OBRATITE PAŽNJU
Poštujete ova pravila:
JEDITE
voće, povrće, mahunarke i žitarice
jednom-dvaput nedeljno meso i životinjske proizvode
IZBEGAVAJTE
industrijski obrađenu hranu
slatkiše, grickalice, gazirana pića
Osim toga, ovaj način ishrane čuva i zdravlje. Prema istraživanjima, fleksiterijanci imaju za 50 odsto manje problema s kilažom od onih koji jedu sve, nemaju srčane tegobe ni visok pritisak i znatno manje obolevaju od dijabetesa. Zato se preporučuje i starim osobama.
bonus video: