Autor: Informer.rs

27.10.2022.

10:13

Foto: Shutterstock

Magazin

FLEKSIBILNO VEGETARIJANSTVO SVE POPULARNIJI NAČIN ISHRANE! Više povrća, a manje mesa

Reč je o načinu ishrane koji predstavlja "fleksibilno vegetarijanstvo" - jedete voće i povrće kao vegetarijanac, ali povremeno uživate i u životinjskim proizvodima, naravno, i u mesu.

Ovu dijetu je smislila američka nutricionistkinja Don Džekson Blatner pre desetak godina, a godinama se nalazi u pet najboljih načina ishrane na svetu koje podržavaju lekari.

Don je bila vegetarijanka više od 15 godina, a u retkim prilikama je jela meso, posle čega je osećala krivicu. Zato je smislila zdravu kombinaciju koja pomaže, kako kaže, da smršate ne gladujući, budete zdravi, sprečite bolesti i dodate koju godinu životu. Za razliku od drugih načina ishrane, ovaj način ishrane nema jasna pravila ni preporučeni broj kalorija, pa se zato lakše i psihički podnosi.

Informer

Primer jelovnika

Doručak

Parče hleba s posnim sirom i svežom paprikom

Užina

jabuka

Ručak

integralno pecivo, pljeskavica od junećeg mesa, nekoliko listova zelene salate
sezonsko voće

Užina

Šaka orašastih plodova

Večera

mešano povrće prženo u malo ulja s kockicama tofua, semenkama susama i dodatkom đumbira
šoljica kuvanog integralnog pirinča

 - Ne morate reći da više nikada nećete jesti meso, što psihički može da deluje kao opterećenje. Samo ćete pripaziti da ne jedete svakodnevno šnicle i pečenje, već svaki treći ili peti dan, na primer - objašnjava nutricionistkinja.

OBRATITE PAŽNJU

Poštujete ova pravila:

JEDITE

voće, povrće, mahunarke i žitarice
jednom-dvaput nedeljno meso i životinjske proizvode

IZBEGAVAJTE

industrijski obrađenu hranu
slatkiše, grickalice, gazirana pića

Osim toga, ovaj način ishrane čuva i zdravlje. Prema istraživanjima, fleksiterijanci imaju za 50 odsto manje problema s kilažom od onih koji jedu sve, nemaju srčane tegobe ni visok pritisak i znatno manje obolevaju od dijabetesa. Zato se preporučuje i starim osobama.

bonus video: