01.11.2022.

08:07

Foto:

Magazin

KISELI KUPUS IMA SAMO 24 KALORIJE, A ŠTITI DEBELO CREVO! Nutricionista Mirković otkriva da NE sadrži MAST, a odličan je za sve one koji žele da SMRŠAJU

 - Zima je sezona kiselog kupusa, sarme, podvarka, pa kiseli kupus sa dimljenim mesom, razne pite od kiselog kupusa… Svi vole i raduju se obrocima sa kiselim kupusom. Da li je samo pitanje ukusa ili je on zaista zdrav kako se misli, ali je sigurno sastavni deo zimske ishrane. Da bolje upoznamo kiseli kupus i tako ćemo ga još više ceniti - objašnjava nutricionista Mirković.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Branka otkriva šta u sebi sadrži 100 grama kiselog kupusa.

Energetska i nutritivna vrednost

Kupus ima samo 24 kcal i 93 odsto vode malo kalorija a bogate biološke vrednosti. Masti ne sadrži ali bogat je vlaknima, vitaminom C i to 42 mg na 100 g, beta karotenom, kalijumom, gvozđem, sumporom i bakrom. Manja količina soli omogućava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu. Bogat je vitaminima B grupe, K i folatima.

Koliko je lekovit

 - Dokazano je da štiti i leči debelo crevo od upala i čir na želucu. Bogat je celulozom i pomaže varenju, zaceljuje ranice, a odlično preventivno pomaže kod kašlja i prehlada. Stručnjaci savetuju da je efikasan u prevenciji karcinoma -  kaže Branka.

Pomaže kod insulinske rezistencije

Fitohemikalije, vitamini i minerali deluju da se održi dobro zdravlje. Odličan je za smanjenje i održavanje telesne težine. Sadrži tartronske kiseline koje usporavaju pretvaranje ugljenih hidrata i šećera u masnoću. Zato se preporučuje i dijabetičarima kao i osobama sa tegobama insulinske rezistencije. Odličan je laksativ, smanjuje upale u telu ali u biljnoj medicini ima široku primenu, pa se listovi kupusa stavljaju na kožu na upaljena mesta na telu, kolena, stopala, dojke…

Informer

Kiseli kupus

Kiseli kupus se koristi u celom svetu

 - Preporučuje se i za reumatične promene, kod pneumonije, u biljnoj medicini se tretiraju i bradavice. Kiseli kupus se koristi u celom svetu. Rusija ima najviši nivo potrošnje po glavi stanovnika, odmah iza su Kina I Indija. U Poljskoj, Nemačkoj i Austirji je jedna od glavnih zimskih namirnica - kaže nutricionista.

Malo se zna da se dosta koristi u Americi uglavnom u svežem stanju i da često domaćinstva ostavljaju svoj domaći kiseo kupus uglavnom kao ribanac. Kupus je najbolje jesti u svežem stanju, ali i razna druga jela su odlične nutritivne vrednosti. Važno je da se ne prekuva jer dolazi do razvijanja gasa koji stvara neprijatne mirise.