10.11.2022.

16:35

Foto:

Magazin

NAZIVAJU JE SIMBOLOM PAMĆENJA! Ovu biljku mnogi koriste kao začin, ali ne znaju KOLIKO je zapravo korisna i zdrava!

Iako se ruzmarin najčešće koristi kao začin mnogim jelima, većina ljudi ne zna da ima širu primenu, kao i da odlično utiče na poboljšanje zdravlja.

- Ruzmarin je biljka koja je po svojim čudesnim, delotvornim efektima bila poznata i starim Grcima. Ime potiče od latinske reči ros marinus. Veruje se da u slobodnom prevodu to znači morska rosa.

Ruzmarin ima široku primenu, pa je tako neizostavni začin mnogih trpeza, a sa druge strane svoje mesto ima i u prirodnoj medicini - navode na jednom Instagram profilu, posvećenom deljenju stručnih zdravstvenih saveta.

Informer

ruzmarin

Kako navode, veliki engleski književnik Šekspir nazivao je ovu mediteransku biljku, simbolom pamćenja.

Dugu istoriju primene ima i eterično ulje ruzmarina. Zanimljivo je da je još u šesnaestom veku čuveni doktor Paracelzus pisao o delovanju ruzmarina na zdravlje, ističući da ulje ruzmarina daje snagu telu. Veliki deo njegovih uverenja danas ima pokriće u savremenim istraživanjima koja su se sprovodila na ulju od ove biljke.

Ulje od ruzmarina se u aromaterapiji koristi kao odličan stimulans za koncentraciju i pamćenje, protiv umora, stresa i glavobolje, za stimulaciju apetita i varenje.

Takođe, ulje od ruzmarina je odlično za rast kose, o čemu više možete pročitati klikom na link OVDE.

BONUS VIDEO: