• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

26.09.2022

13:40

MNOGI GA ZANEMARUJU, A NE ZNAJU KOLIKO JE KORISNO! Ovo prirodno ULJE pomaže protiv OPADANJA KOSE!

Shutterstock

Zanimljivosti

MNOGI GA ZANEMARUJU, A NE ZNAJU KOLIKO JE KORISNO! Ovo prirodno ULJE pomaže protiv OPADANJA KOSE!

Podeli vest

Ukoliko još uvek niste, evo prilike da se upoznate sa svim blagodetima ulja ruzmarina, koje je između ostalog odlično za rast i jačanje kose

Ulje ruzmarina ima dosta prednosti za kožu, ali se takođe veruje da čini čuda za rast kose. 

Poreklom iz mediteranskog regiona, ruzmarin je svestrana i popularna biljka koja se koristi u hrani i aromaterapiji, kao i u lekovima. Možda to nije prvo ulje koje vam pada na pamet kada birate dobar tretman za kosu, ali studije sve više otkrivaju dugu listu prednosti koje ono može imati na vaš skalp.

Korišćenje ulja ruzmarina na kosi, brzo je postalo trend na Instagram-u i TikTok-u, gde mnogi tvrde da je to proizvod koji može sprečiti gubitak kose i stimulisati rast.

Međutim, stari Grci, Egipćani, Jevreji i Rimljani smatrali su ga svetim i zapravo se vekovima koristilo u slične svrhe.

Zašto je ulje ruzmarina dobro za kosu?

Nikol Peti, stručnjak za negu kose, rekla je za Ekpress.co.uk:

- Zbog svojih visokih antioksidativnih, antiinflamatornih i antibakterijskih svojstava, ruzmarin je odličan prirodni sastojak za rast, čišćenje i oporavak vaše kose. Studije su čak otkrile da je eterično ulje ruzmarina, jednako efikasno kao i pojedina sredstva za rešavanje ćelavosti kod muškaraca i žena.

- Ursolna kiselina u ruzmarinu deluje tako što jača cirkulaciju u koži glave, kako bi omogućila više kiseonika i hranljivih materija u folikulima kose.

Saul Meskin, takođe jedan od vodećih stručnjaka za kosu, procenio je da, iako ova svojstva "mogu da pomognu u sprečavanju gubitka i stanjivanja kose", takođe je poznato da pomažu "popravi oštećenje tkiva i nerava na koži glave, što će vašu kosu i kožu glave učiniti zdravijima".

- To je prirodan proizvod i ne stavljate jake hemikalije u svoje telo što je bonus. Neće mnogo profesionalaca za kosu preporučiti da isprobate ulje ruzmarina, jer će se većina odlučiti za poznatija ulja poput kokosovog ili arganova ulja, ali zbog liste prednosti koje ima, svakako vredi pokušati - navodi Meskin.

Kako možete koristiti ulje ruzmarina na kosi?

Iako pomisao na prirodno ulje zvuči čudesno i bezopasno, postoji nekoliko koraka koje treba da preduzmete, pre nego što ga primenite, da biste izbegli iritaciju.

- Pre nego što počnete da stavljate eterično ulje ruzmarina na vlasište, prvo ga treba razblažiti osnovnim uljem kao što je jojoba, kokosovo ili maslinovo ulje, da biste sprečili potencijalnu nelagodnost ili iritaciju na osetljivoj koži.

Ako želite da se okušate u kreiranju sopstvene smese, napunite teglu grančicama ruzmarina i osnovnim uljem po vašem izboru i ostavite da odstoji nekoliko sati, pre nego što nežno umasirate u kožu glave. Takođe možete dodati grančicu lavande, za dodatni miris - navodi Peti i dodaje:

- Nanesite otprilike pet kapi ulja na kožu glave i ostavite da se upije tokom dana.
Međutim, ako ne želite da rizikujete masno vlasište, uvek ga možete ostaviti da odstoji 10 minuta, pre nego što ga isperete šamponom - kaže Peti i nastavlja:

- Alternativno, nanesite ulje pre spavanja i ostavite ga preko noći, kao tretman za vlasište ili dodajte nekoliko kapi u šampon i koristite na uobičajen način.

Foto: Shutterstock

ruzmarin

Koliko često možete nanositi ulje ruzmarina na skalp?

- Preporučljivo je da ga koristite jedan do dva puta nedeljno (po pet kapi) u početku, a možete nastaviti sa svakodnevnom upotrebom ako se ne formira iritacija. Ovo mogu da koriste ljudi sa svim, različitim tipovima i teksturama kose, jer ulje cilja na folikul dlake, a ne na pramen kose. Pogodan je za farbanu kosu i neće reagovati sa hemikalijama u boji, zbog toga što se ulje sastoji od prirodnog proizvoda - kaže Meskin i dodaje:

- Može se koristiti i na osetljivoj koži, ali ako ikada niste sigurni, najbolje je da nanesete malu količinu ulja na kožu, da biste prvo testirali alergijske reakcije, pre nego što ga nanesete na kožu glave.

Za one koji češće koriste ulje ruzmarina, gospođa Peti savetuje:

- Obavezno koristite visokokvalitetni šampon jednom nedeljno, da biste uklonili nakupljanje ulja i ostali dosledni, da biste videli rezultate.

Korisnici TikTok-a takođe su oduševljeni vodicom od ruzmarina, koju možete koristiti u kombinaciji sa tretmanima kože glave uljem ruzmarina.

Da biste to uradili, gospođa Peti savetuje: 

- Jednostavno stavite lonac vode da proključa, sa nekoliko grančica ruzmarina i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta. Kada se ohladi, možete koristiti rastvor kao ispiranje nakon šampona ili napuniti bocu sa raspršivačem i naprskati vlažnu kosu, pre sušenja.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija