10.11.2022.

20:49

Foto: Shutterstock

Magazin

POSTALA JE VEGETERIJANAC NA 7 DANA! Devojka se odrekla mesa, pa otkrila KAKO je to uticalo na njen organizam!

Mnogi ljudi ne mogu da zamisle obrok bez mesa, a Kajli Burk je bila jedna od njih.

Međutim, ona je ipak rešila da jednu celu nedelju posveti isključivo vegeterijanskoj kuhinji, pa je sa čitaocima YourTango podelila njeno iskustvo i kako je to uticalo na nju:

Moja koža je postala čistija.

Nećete verovati, i to je sasvim u redu, ali moja koža se očistila i sve te fine, sitne mikro-bore su nestale. Govorim istinu. A razlog je zaista iznenađujući.

Umesto da se vozim do kioska brze hrane da uzmem taj ukusni, slani pomfrit, zapravo sam ga pravila kod kuće.

Ispostavilo se da je slatki krompir odličan za ten! Ovo iznenađujuće povrće je prepuno vitamina A, C i E — savršena kombinacija da postane hrana za lepotu.

Imala sam mnogo energije.

Posle možda dva dana eksperimenta, probudila sam se pre alarma i čak sam imala vremena da pročitam knjigu, pre nego što sam se spremila za posao. Dok sam bila u kancelariji, primetila sam da sam budnija i fokusiranija.

Ne mogu to da objasnim, ali prelazak na biljnu ishranu promenio je sve za mene. Jela sam hranu koju sam sam pripremala za užinu, umesto da otvaram kesu tortilje, kao ranije.

To što sam bila vegetarijanac nateralo me je da shvatim šta stavljam u svoje telo. Ova ishrana usmerena ka biljkama, učinila me je generalno zdravijom i budnijom.

Informer

povrće

Otkrila sam koliko volim da kuvam.

Možda najčudnije otkriće od svih: otkrio sam koliko je kuvanje zabavno. Mešanje sastojaka, testiranje ukusa i menjanje recepata, postalo je nešto čemu sam se radovala kada dođem s posla.

Ranije mi se to činilo kao naporan posao, ali sada sam na internetu tražila zabavne recepte, na bazi biljaka, kako bih mogla da nastavim da izazivam sebe i usavršavam svoje veštine u kuhinji.

Do kraja nedelje, našla sam se u prodavnicama zdrave hrane, u potrazi za čudnim, specifičnim sastojcima.

Izbirljiva ishrana je bila stvar prošlosti.

Do poslednjeg dana sam pripremala obrok koji ni u jednom drugom životu ne bih pomislila da probam. Ovaj biljni obrok bio je prepun hranljivih materija i bio je toliko nestvarno ukusan da sam mogla da zaplačem od sreće.

I da, iako mi je recept delovao gadno, ipak sam ga napravila, probala i svideo mi se! Nedeljni izazov ne samo da mi je otvorio oči za potpuno novu lepezu hrane i ukusa, već me je i naterao da shvatim koliko sam užasno jela ranije.

Nakon sedam dana odricanja od mojih voljenih pilećih grudi, odlučila sam da nastavim. Kupila sam nekoliko kuvarskih knjiga, na bazi biljaka i većina mojih obroka je otišla korak dalje, postali su veganski. Jedenje mesa i mlečnih proizvoda nikada neće biti "zabranjeno" za mene, ali kritična činjenica je da je velika većina mog života sada zasnovana na biljkama.

Razvila sam potpuno novi odnos sa hranom koju unosim u svoje telo. Hrana može biti ukusna i zdrava bez mesa/mlečnih proizvoda. Isprobajte sami. Jednom kada počnete, osećaćete se tako dobro da više nikada nećete želeti da se vratite!

BONUS VIDEO: