19.11.2022.

12:56

Foto:

Magazin

KEFIR ILI JOGURT? Nutricionistkinja otkriva šta je ZDRAVIJE i zašto!

Kada se radi o zdravoj ishrani, mnogi nutricionisti ističu da je važan balans i da nema potrebe izopštavati nijednu grupu namirnica, pa tako ni mlečne proizvode. 

Nutricionistkinja Marija Đurković ističe da su kefir i jogurt važni u našoj ishrani, a da je kefir ipak za nijansu zdraviji:

- Kefir se dobija fermentacijom mleka, ali iz nekog razloga on nema takvu popularnost kakvom se može pohvaliti jogurt. Većina ljudi će reći da je to zbog njegovog jačeg i pomalo čudnjikavog ukusa, ali vredno je znati da se iza tog ukusa krije nešto što ga čini malo zdravijim proizvodom od jogurta, premda su oba izuzetno korisna i zdrava - navodi Marija i dodaje:

- Kefirna zrnca od kojih nastaje ovaj zdrav i osvežavajući napitak, sastavljena su od mlečne i ugljene kiseline, bakterija, streptokoka, mikrokoka, gljuvica i nešto alkohola. Sada je možda jasnije odakle dolazi taj specifičan ukus kefira i osećaj peckanja u grlu kada ga pijete, a primetićete i da pomalo peni kada se sipa u čašu, što je takođe "posledica" alkohola. Ako duže stoji otvoren, nakon 5-6 dana količina alkohola će se povećati do 1 posto. 

Informer

zrnca kefira

GLAVNA RAZLIKA U ODNOSU NA JOGURT

- Kefir sadrži nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija, kojih u jogurtu nema. Neke od njih kontrolišu i eliminišu destruktivne, patogene kvasce iz organizma, poput ešerihije koli, a preporučljivo je da ga pijete i uvek kada ste na antibiotskoj terapiji.

Bogat je izvor fosfora, koji je drugi metal po učestalosti u našem organizmu, pomaže u boljoj iskoristivosti ugljenih hidrata, masti i proteina, bogat je vitaminima K, B1, B12 i biotinom, koji pomaže telu da asimilira ostale vitamine B grupe, kao što su folna i pantenonska kiselina - završava nutricionistkinja.

BONUS VIDEO: