Autor: Informer.rs

22.11.2022.

14:10

Foto: reuters

Magazin

OVU ŽITARICU JEDE NAŠ ŠAMPION NOVAK ĐOKOVIĆ! Ne goji, a čuva zdravlje

Ako želite da se hranite kao Novak, treba da znate da je na njegovom meniju vrlo često kinoa, "žitarica nad žitaricama i "kraljica semenki", jedna od najstarijih žitarica na svetu.

Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane drevnih Inka. Nutricionisti je hvale jer je veoma hranljiva, sadrži više kalcijuma od mleka, a za ljudsku ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice i ne sadrži gluten. Što je još važnije, sadrži toliko proteina da je odlična zamena za proizvode životinjskog porekla.

Bogata je vitaminima E, C, kalijumom, gvožđem i drugim mineralima, ali i vlaknima, koja olakšavaju probavu. Ako postite ili biste da malo korigujete težinu, uključite kinou u ishranu.

Informer

Kinoa

Kako se kuva:

Savetuje se da je pre kuvanja dobro isperete jer zrno kinoe ima pomalo gorkastu opnu. U dve šolje vode sipajte šolju kinoe i stavite da provri. Smanjite vatru i ostavite da lagano vri oko 15 minuta sve dok se klica ne odvoji od semena. Kad se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.

Šta da spremate:

Možete začiniti po želji, dodati joj razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Najsličnija je pirinču, pa je slobodno kombinujte s povrćem i mahunarkama. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa koja se dobija samo kuvanjem mesa. Koristi se kao dodatak salatama, piletini, supama i čorbama.

Možete je i samleti u brašno i praviti hleb, peciva, pa čak i poslastice.

bonus video: