23.11.2022.

10:26

Foto:

Magazin

DUNJA, KRALJICA JESENI! Nutricionista Mirković objašnjava čime je BOGATA i zbog čega se ne jedu SEMENKE

 - Dunja je simbol sreće, ljubavi, lepote, uspeha, plodnosti, trajnosti. To je i staro srpsko ime. Ona je u Grčkoj mitologiji plod Afrodite najlepšoj boginji. Grčki bogovi su rasecali plod dunje i proricali sudbinu. Mnogi ne znaju koliko je dunja zdravo voće, više znaju o egzotičnom voću - kaže nutricionista Branka Mirković za Informer.rs

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Riznica vitamina

Ona objašnjava da je dunja veoma bogata vitaminima.

 - Često na pijaci ljudi prođu pored dunje i ne primećuju je. Dunja je nutritivno veoma visoko vrednovana. Bogata je vitaminom C, kalijumom, natrijumom, cinkom, gvozđem, sadrži i bakar, mangan i ima mnogo pektina.

Otrovne semenke

Branka dodaje da su semenke dunje otrovne.

 - Jede se plod, a semenke sadrže otrove kao cijanid glukozoid. Otporna je, ima debelu koru i nije joj potrebna hladnjača, ne putuje dugo, ne mora da se prska parafinima da traje, njena koža je štiti, ima dlačice, a ispod je sjajna -  kaže ona.

Informer

Dunja

"Dunja ima 20 odsto pektina, prirodne sluzi koja se koristi za prirodno zgušnjavanje džemova, 8 do 10 odsto šećera, prirodnu jabučnu kiselinu, 1 odsto i 15 odsto amigdalina najkvalitetnijeg biljnog ulja. Koristi se za ishranu, u prirodnoj medicini kao lekovito sredstvo protiv kaslja, prave se obloge protiv opekotina, a sve više u kozmetici."

Umiruje bolove

Naš nutrioinista objašnjava da dunja može da umiri bolove.

 - Sadrži i blago cijanodično sredstvo za blagu lokalnu anesteziju, umiruje bolove. Koristi se za pripremanje džemova, uglavnom kao dodatak džemovima i pekmezima radi zgušnjavanja i prirdnog konzervansa. Sok od dunje se koristi kao lek jer jača sluzokožu usta, želudca i creva. Posebno se preporučuje kao pomoć za lečenje problema u usnoj duplji - kaže ona.

 - Pravi se bistar i mutan sok, a može i kao dodatak u sokovima od drugog voća i povrća. Kuvajte kompote, cedite sokove, džemove, jedite je svežu, a povremeno uzivajte u slatku od dunja, kockice ili narendana svejedno.

bonus video: