Autor: Informer.rs

25.11.2022.

21:00

Foto: pexels.com

Magazin

TOP NAMIRNICE PROTIV DEČJEG KAŠLJA! Domaći sirupi se brzo spremaju, a ukusniji su uz dodatak meda

Kod njih je veliki problem podsticanje iskašljavanja, ali prirodni sirupi i čajevi po receptu naših baka mogu da pomognu u čišćenju disajnih puteva od sekreta.

Crveni luk s medom 

Luk je jak antioksidans, bogat vitaminima C i B6, a ima i lagano antibiotsko delovanje. Luk skuvajte, ocedite tečnost i dodajte med. To će ublažiti kašalj i smanjiti tegobe kod infekcije respiratornih organa.  

Ovaj čaj treba često davati detetu koje kašlje jer se time razređuje sluz, koja se potom iskašljava. 

Informer

Beli slez

Koren belog sleza 

Prokuvajte vodu i ohladite je na 30-40 stepeni. Zasladite kašičicom šećera, pa koren sleza potopite u vodu i ostavite dva sata. 

Domaće bombone 

Usitnite kašičicu suvih listova žalfije u blenderu. Na laganoj vatri otopite nekoliko kašika šećera dok ne dobijete gustu smesu. Pomerite s vatre, dodajte prah od žalfije, promešajte i kašikom uzimajte smesu i stavljajte na tanjir tako da oblikujete manje pljosnate bombone. Pustite da se ohlade i dajte kasnije detetu.

Sirup od šargarepe protiv kašlja i bronhitisa 

Prokuvajte 2,5 dcl svežeg soka od šargarepe s malo vode i dodajte dve kašike meda. Treba uzimati tri-četiri male kašičice na dan. Šargarepa je povrće bogato karotenoidima, koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Uz to, dobar je izvor i vitamina B, C i K i  minerala kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora... 

Informer

Sirup s medom i limunom 

Pomešajte 150 ml meda, 50 ml maslinovog ulja i 50 ml isceđenog soka od limuna. Smesu zagrejte dok ne provri. Potom je sipjate u sterilisanu bočicu i držite u frižideru. Jedna kašičica sirupa uzima se od tri-četiri puta dnevno. 

Topli sok od limuna 

Ovaj sok je pun vitamina C, koji jača imunitet. Iscedite dva limuna i pomešajte s istom količinom zagrejane vode. Zasladite šećerom ili medom.