Magazin
STRUČNJACI TVRDE: Ljudi sa ovom krvnom grupom uopšte se NE GOJE, a sa ovom NAJTEŽE MRŠAVE
Ako ste među onima za koje je mršavljenje skoro nemoguća misija, možda se jedan od razloga krije u vašoj krvnoj grupi.
Nutricionistkinja Sima Kana za TOI je istakla da ljudi koji imaju krvnu grupu AB+ ili AB- najteže skidaju kilograme, dok su oni sa 0+ ili B+ pravi srećnici - oni najlakše mršave, te se najteže i goje jer imaju imaju viši bazalni metabolizam (BRM) u odnosu na sve druge.
- Kada je reč o onima sa A krvnom grupom to da li se lako goje ili ne zavisi od genetike - rekla je dr Kana.
Ishranu po krvnim grupama kreirao je i popularisao pre oko dve decenije naučnik Piter J. D'Adamo. On tvrdi da sve namirnice prilagođene vašoj krvnoj grupi brže vare, ali čine i da imate više energije i sprečite brojne tegobe, te da samo tako možete postići idealnu težinu.
D'Adamo akcentuje da bi pored ishrane, čak i začine, te način vežbanja trebalo da prilagodite svojoj krvnoj grupi. U narednim redovima saznajte u kratkim crtama kako bi trebalo da izgleda ishrana svake krvne grupe.
bonus video:
Krvna grupa 0
Trebalo bi da jedete hranu bogatu proteinima, puno povrća i rive, a da ograničite unos pasulja, mahunarki i žitarica. Savetuje se da izbegavate mlečne proizvode, kukuruz i pšenicu ako želite da smršate, te da što više jedete brokoli, spanać, morske plodove, crveno meso i maslinovo ulje.
Krvna grupa A
Savetuje se da izbegavate meso, a birate voće, povrće, tofu sir, ćuretinu, integralne žitarice i morske plodove. Ako želite da smršate jedite više ananasa, maslinogo ulja, morskih plodova, povrća i soje, a izabegavajte mlečne proizvode, pšenicu, kukuruz, pasulj...
Krvna grupa B
Opredelite se za raznovrnsnu ishranu koja uključuje meso, voće, morske plodove, mlečne proizvode, žitarice... Da biste smršali ishranu obogatite zelenim povrćem i jajim, a da izbegavate piletinu, pšenicu i kikiriki.
Krvna grupa AB
Fokus ishrane treba da bude na jagnjetini, ribi, voću, povrću, mlečnim proizvodima i žitaricama. Ako želite da smršate jedite više zelenog povrća, morskih plodova i tofu sira, a izbegavajte pasuj, heljdu, kukuruz i piletinu.