27.11.2022.

14:30

Foto:

Magazin

NAJJAČI prirodni ANTIBIOTICI! Nutricionista objašnjava KOJE su to namirnice i KAKO pomažu!

Mnogo puta do sad smo se uverili da je priroda zaista čudotvorna i da njeni proizvodi mogu da nam budu od pomoći za mnoga stanja i probleme, ali kad su u pitanju antibakterijska svojstva tu priroda zaista blista. Nutricionista Ivana Mišić otkriva one najjače.

- Beli luk je najpoznatiji prirodni antibiotik. Supstanca u luku koja mu daje ta svojstva je alicin, međutim alicin ne može da se izoluje iz luka kako bi se od njega napravio lek, već mora da se konzumira u prirodnom pakovanju - kaže Ivana Mišić.

Informer

Crni luk poseduje i antivirusno i antigljivicno dejstvo

Beli luk je jedan od najjačih i najsloženijih prirodnih antibakterijskih sredstava širokog spektra, dodaje nutricionista. Dokazano je dejstvo na najmanje 72 vrste infektivnih bakterija koje izazivaju pneumoniju, tuberkulozu, encefalitis, grip, prehladu pored ostalih oboljenja. Za razliku od modernih lekova, bakterije ne razvijaju rezistenciju na beli luk.

- Crni luk je takođe izuzetno jak antibiotik i antiseptik, a poseduje i antivirusno i antigljivicno dejstvo. Med i vino su koriscenji na antičkim i rimskim bojnim poljima za čišćenje i lečenje rana - objašnjava Mišić.

Kako prirodni antibiotici deluju?

Prirodni antibiotici remete sintezu proteina, folne kiseline i transpeptidaze, tako da se bakterije više ne mogu razmnožavati.

Informer

Borovnice sprečavaju vezivanje bakterija za čovekove ćelije

- Borovnice pored toga što suzbijaju bakterije, sprečavaju i njihovo vezivanje za čovekove ćelije. Propolis, recimo, pčele koriste za higijenu košnice, da bi je odbranili od uljeza i infekcija. Propolis štiti od bakterija, jača imunitet i deluje i na viruse. Pomaže kod kašlja, upale grla i krajnika - navodi nutricionista.

Namirnice sa antibakterijskim dejstvom:

Jabuka, banana, bosiljak, borovnica, kupus, šargarepa, indijski orah, celer, kim, mirođija, đumbir, med, ren, masline, šljive, žalfija, lubenica, jogurt.

Sastojci u namirnicama sa antibakterijskim dejstvom:

Alicin, laktobacilus, eugenol, antocijani.