Autor: Informer.rs

01.12.2022.

07:06

Foto: Shutterstock

Magazin

ŠAKA ORAHA DNEVNO ČUVA SRCE I SNIŽAVA PRITISAK! Vitamin E i flavonoidi odlično deluju na mozak i štite od razvoja demencije

Bićete opušteniji

Orasi snižavaju krvni pritisak i opuštaju. Bogat su izvor vlakana, antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina, a posebno alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega 3 masnih kiselina koje deluju antistresno.

Bolje ćete pamtiti

Naučnici veruju da vitamin E i flavonoidi odlično deluju na mozak. Naime, oni uništavaju slobodne radikale koji mogu da uzrokuju demenciju.

Informer

Orasi

Pomažu dijabetičarima

Posle samo tri meseca svakodnevne konzumacije četvrtine šoljice oraha, kod osoba s dijabetesom tipa dva uočeni su pozitivni rezultati u povećanju nivoa insulina u telu, ali pomažu i kod gubitka kilograma.

Lakše ćete spavati

Ne valja ni kad spavate malo ni kad preterate. Tako su pokazali rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Sleep" (san). I rešenje možete pronaći u orasima. Sadrže melatonin, jedinjenje koje deluje na ciklus spavanja i budnosti, a orasi će povećati nivo melatonina i na taj način omogućiti miran i kvalitetan san.

Čuvaju srce

Jezgro oraha podseća na oblik srca, a upravo će orasi pomoći da se smanji rizik od srčanih oboljenja jer obiluju antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama. Orasi mogu da smanje rizik oboljenja od srčanih bolesti za čak 40 odsto, a jedno od poslednjih istraživanja pokazalo je da će šaka oraha na dan poboljšati protok krvi od i do srca za samo osam nedelja. 

bonus videiO: