01.12.2022.

18:55

Foto: Pixabay

Magazin

SPREČITE JO JO EFEKAT! Nutricionistkinja ističe ŠTA dovodi do vraćanja kilograma i KAKO to da zaustavite!

Svako ko se ikada susretao sa gubitkom kilograma zna da je to zahtevan proces, kako fizički, tako i mentalni. 

Stoga se mnogi odlučuju i da potraže pomoć nutricioniste, a Marija Đurković otkriva zbog čega dolazi do jo jo efekta:

- Primetila sam da kod ljudi postoji veliki strah od vraćanja kilograma, plus dobijanja novih, i da mi klijenti često na prvom pregledu postavljaju pitanje da li će se to desiti i kada se nakon mog plana ishrane vrate na "normalan" režim.

Moj odgovor je uvek da hoće, ako pod normalnim mislite na ishranu koja vas je dovela do mene. Pekara, testo, sokovi, grickalice... jesu ono što vas vraća na početak, ali je bitno i da razumete kako dolazi do jo-jo efekta.

Ako ste eksperimentisali sa rigoroznim dijetama, do sada ste verovatno uočili taj obrazac naglog gubitka kiligrama, ali i naglog vraćanja istih, pa i dobijanja novih. I ne samo to, nego vam je svaki naredni put teže da izgubite kilograme.

Zašto?

Informer

dijeta

Brze i rigorozne dijete ne rade ono što biste vi hteli - ne tope vaše masti, nego razgrađuju mišiće. I taman kada biste pomislili kako ste fino doterali liniju, masti se vraćaju kao bumerang, ali ne i mišići.

Zbog toga bazalni metabolizam postaje niži, a to znači i da troši manje kalorija u stanju mirovanja nego što je ranije, sa istom startnom kilažom.

Eto, vrlo je prosto.  I ako malo razmislite, svakako vam se više isplati da mesečno izgubite i samo kilogram-dva, ali da to bude na režimu koji vas ne izgladnjuje i ne dovodi u one situacije kada "puknete" i pojedete sve što vam dođe pod ruku. Jer upamtite: telo ne voli da bude gladno i osvetiće vam se za to u vidu jo-jo efekta.

BONUS VIDEO: