Autor: Informer.rs

06.01.2023.

11:30

Foto: Shutterstock

Magazin

5 RAZLOGA DA JEDETE ČOKOLADU! 40 grama crne čokolade dnevno omogućava 15 odsto više energije

1. Jača srce

Čokolada se proizvodi od kakaoa - bogatog izvora antioksidanata koji jača imunitet tela i štiti ga od bolesti, a sadrži supstance flavanol i teobromin, koje čuvaju srce. Što je sadržaj kakaoa u čokoladi veći značajnije su zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se i broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam, izbegavajte mlečne i bele čokolade koje su bogate upravo tim elementima.

2. Podstiče cirkulaciju

Studija objavljena u "Journal of the American Heart Association" pokazala je da oni koji jedu crnu čokoladu imaju bolju cirkulaciju. Ispitivanje je sprovedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kiseonika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju.
Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade s udelom od 85 posto kakaoa dnevno mogli da hodaju 15 odsto duže nego oni koji nisu jeli čokoladu.

Informer

Čokolada

3. Obara krvni pritisak

Antioksidanti u kakaou snižavaju krvni pritisak. U nekoliko svetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u crnoj čokoladi može relativno brzo da snizi pritisak - odnosno da će svakodnevno jedenje šest grama čokolade posle 18 nedelja smanjiti pritisak za dva-tri odsto.

4. Snižava holesterol u krvi

Porast holesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene ishrane, ali je i sastavni deo starenja. Ako imate problema s prevelikim nivoom holesterola u krvi - tačnije s rastom "lošeg" holesterola, obavezno jedite crnu čokoladu.

5. Smanjuje stres

Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Crna čokolada deluje i u toj oblasti, pa redovno uživanje u čokoladi s visokim sadržajem kakaoa smanjuje količinu hormona stresa kortizola u telu, kao i rast adrenalina.

bonus video: