08.01.2023.

09:39

Foto:

Magazin

TEST KONTROLNE PAUZE OTKRIVA DA LI PRAVILNO DIŠETE! Ako ne možete da izdržite određeno vreme - u PROBLEMU STE!

Možda nikada o tome niste ni razmišljali, ali način na koji dišete može mnogo da utiče na vaše opšte zdravlje.

U toku jednog minuta, standard je da se dah uzima 12 do 20 puta, s tim da se 20 već smatra problematičnim. Tačnije, što manje udaha u toku jednog minuta, jeste bolje.

Nepravilno disanje može uzrokovati:

  • glavobolje
  • brzo zamaranje
  • nadutost
  • hrkanje
  • bolove u leđima
  • smanjen kvalitet sna
  • hladne šake i stopala

Master sporta i fizičkog vaspitanja i diplomirani nutricionista dijetetičar, Strahinja Kukić, objasnio je na koji način možete proveriti da li pravilno dišete:

Informer

disanje

- Test kontrolne pauze je jedan od alata koji koristimo da bismo utvrdili da li osoba diše funkcionalno ili ne. Pored ovog testa, testovi biomehanike disanja kao i podaci koje dobijamo iz analiza krvi nam pomažu da sastavimo dobar program treninga disanja za osobe koje se bore sa raznim stanjima poput: astme, respiratornih alergija, anemije, pojačane želudačne kiseline, devijacije disajnih puteva i dr. - navodi nutricionista.

Gostujući u jednoj emisiji, objasnio je na koji način se izvodi ovaj test:

Sve što treba da uradite jeste da udahnete, izdahnete na nos i onda zadržite dah. Ukoliko ste izdržali od 0 do 20 sekundi, to znači da se nalazite u crvenoj zoni i da imate problem, kao i da bi trebalo da uvrstite vežbe disanja:

- Osobe koje su u crvenoj zoni su osobe koje pričaju puno ili se bave takvim poslom, koje su manje fizički aktivne ili su anemične. Žuta zona (od 20 do 40 sekundi), potreban je retrening disanja, ali ne neki preterano specifičan, dovoljno je samo par vežbica disanja ubaciti.

BONUS VIDEO: