02.02.2023.

19:25

Foto: Shutterstock

Magazin

KAKO DA NA VREME STANETE SA JELOM? Kada konzumirate nešto što mnogo volite, ovo je taktika kojom ćete sprečiti prejedanje!

Postoje ljudi koji jedu zato što moraju i najsrećniji bi bili kada bi postojala jedna čarobna pilulica, koja će zameniti sve njihove obroke.

Ipak, više je onih koji uživaju u hrani i samom jelu, a iz te ljubavi, uz možda i neke psihološke probleme, razviju nezdrav odnos prema istoj.

Zbog "gladnih očiju" dešava se i da se prejedete, a kako biste do sprečili, nutricionistkinja Nada Vogt ima jedan savet:

- Svakome od nas se dogodi da imamo potrebu da hranu koji bas volimo ili koja nam je ukusna jedemo više, tj. kako mnogi kažu, "ne mogu da stanem". Ako vam se to često događa, a da nije posledica restrikcije, možete se poslužiti ovom taktikom. Svakako ništa sebi ne zabranjujete, samo dajete sebi vreme da do mozga dođe informacija da vam je dovoljno hrane i onda prirodno nećete želeti više, u datom trenutku. Ako niste do sada, probajte super je tehnika - navodi nutricionistkinja i objašnjava kako to da izvedete:

Informer

dečko i devojka jedu

- Kada se pred vama nalazi omiljena hrana, imate verovanje da nemate meru kada je u pitanju količina iste. Poslužite se ovom taktikom. Servirajte sebi količinu koju želite. Dakle sebi kreirajte svoju idealnu količinu. Izađite iz te prostorije i pojedite to što ste sebi pripremili. a nakon što završite sasvim je normalno da imate utisak da naravno možete da pojedete još, jer je to nešto što volite. Prihvatite tu misao, ali nemojte da reagujete. Zatim pređite na drugu aktivnost. Nastavite da radite ono što ste radili pre, ili započnite nešto potpuno novo - zaključuje nutricionistkinja.

BONUS VIDEO: