03.02.2023.

11:00

Foto: Shuterstock

Magazin

IMATE STOMAČNI VIRUS? Izbegavajte masnu i začinjenu hranu, a evo šta treba da unosite u organizam prvih nekoliko sati

Ako se nepravilno hranite u ovom periodu možete povećati i produžiti stomačne probleme, upozorava nutricionista Branka Mirković za Informer.rs.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

- Nekoliko sati unosite samo tečnost, pre svega vode, biljne čajeve i mlake limunade. Važno je da hidrirate, odnosno da unesete dovoljno tečnosti. Đumbir odlično ublažava mučnine, napravite čaj od đumbira i  nane, a možete dodati malo meda.

Ona objašnjava da je pirinač veoma delotvoran kod stomačnih tegoba.

Informer

Pirinač

- U ovoj fazi veoma je koristan ređe skuvan pirinač na vodi, dodajte malo suvog začina, a možete i malo šargarepe. Pečene jabuke ili pire od jabuke - kaže Branka.

- Najbolje je da pijete proceđene čorbe od povrća, tečnost od pileće supe. Često pijte male količine, po nekoliko gutljaja jer je veoma važno da nadoknadite tečnost i minerale. Preporučuju se i mineralni rastvori koje možete kupiti u apoteci, biljni čajevi, izbegavajte crni i zeleni caj. Pomažu i bistri voćni sokovi posebno od jabuke, grozđa i brusnice, kokosovu vodu.

Postoji nekoliko pravila kojih treba da se pridržavate ako imate stomačni virus.

Informer

Pire

Postepeno unosite blagu nezačinjenu, lako svarljivu hranu. Koristite blage piree od krompira i šargarepe, nemasno pileće meso. Pileća supa je zaista lekovita i veoma korisna. Možete zakuvati malo testenine od belog brašna.

Uz pileću supu jedite tost, slane krekere, banane, pirinač kuvani krompir i šargarepu i piletinu. Jaja se preporučuju najbolje kuvana, možete popiti i nemasni jogurt sa probiotičkom kulturom.

Informer

Tost

Izbegavajte jaku, masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode, industrijski obrađenu i visokoprocesuiranu hranu, alkohol, nikotin posebno hranu koje je pripremljena van kuće, fast i yunk food.

Oprezno sa lekovima, najbolje je da uzimate lekove po savetu lekara, eventualno farmaceuta. Važno je da napomenete ako imate i neku stalnu terapiju.

Informer

Stomačne tegode dovode do dehidratacije

Glavna kompilkacija sa stomačnim tegobama je dehidracija koji je ozbiljan nedostatak tečnosti u telu. Nadoknadite soli i minerale jer se oni drastično smanjuju sa stomačnim problemima.

Najbolje je da se nekoliko dana ovako hranite a kada se tegobe smire, polako i oprezno uvodite
normalnu ishranu. Svakako izbegavajte teška, začinjena i masna jela.

bonus video: