Autor: Informer.rs

03.02.2023.

13:51

Foto: Shutterstock

Magazin

BOLI VAS GRLO? Ova hrana će vam pomoći da ublažite bol

Najčešći uzrok upale grla je virusna infekcija. Virus i vaš imuni odgovor na virus izazivaju upalu sluznice grla, a to izaziva bol, kaže dr Nejt Favini.

- Ne možete mnogo da uradite u vezi sa virusnom infekcijom osim da je prebolite i nastavite da ostanete hidrirani. Osim toga, hrana koju jedete svakako može da ubrza vaše izlečenje – dodaje on.

Informer

Pileća supa

- Bol u grlu je posledica upale i dehidracije. Tečnosti poput pileće supe ne samo da zamenjuju izgubljenu vodu, već i so pomaže telu da zadrži tečnost u tkivima. Isto važi i za skoro svaku supu, a ako ste vegan i ne jedete meso, dobra je i supa od povrća – savetuje dr Sintija Li.

Informer

Med

Med je poznat od davnina, i to s razlogom. Savremena nauka je pokazala da je med posebno efikasan protiv raznih infekcija, kako bakterijskih tako i virusnih, uključujući i one koje izazivaju prehladu. Samo ne preterujte sa medom, jer u većim dozama može da spreči imuni sistem da radi svoj posao, zbog sadržaja šećera – kaže dr Li.

Informer

Jogurt

- Jogurt je dobar izvor proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, kao i probiotičkih bakterija koje podržavaju imunološku funkciju. Takođe, prema nekim istraživanjima, postoji veza između konzumiranja jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija i bolova u ušima. Pored toga, hladna i meka tekstura jogurta čini ga lakom hranom za gutanje kada vas boli grlo – objašnjava dr Li.

Informer

Jaja

- Jaja su bogata mineralima kao što su cink, gvožđe i selen, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći vašem telu da se odbrani od infekcije koja izaziva upalu grla - objašnjava on.

Informer

Ovsena kaša

- Uopšteno govoreći, najbolja hrana kada vas boli grlo je hrana meke teksture koja vam neće dodatno iritirati grlo. Tako da da, ovsena kaša definitivno ispunjava te uslove - kaže dr Favini.

Dodaje se da je ovsena kaša bogata magnezijumom, cinkom i antioksidansima, koji pokreću procese detoksikacije organizma, a zatim oslobađaju organizam od otpada i infekcija.

Informer

Đumbir

- U laboratorijskim eksperimentima je dokazano da đumbir deluje analgetički, odnosno smanjuje osećaj bola. Takođe ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Takođe se čini da inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija - objašnjava dr Li.

– U studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Journal, kombinacija đumbira i meda pokazala se veoma efikasnom. Takođe, mnoge upale grla su praćene i postnazalnim kapanjem koje može da iritira stomak i izazove mučninu, a tu pomaže đumbir jer suzbija mučninu – dodaje.

Informer

Sladoled

Čini se da je i sladoled dobra pomoć kod upale grla, barem tako tvrdi dr Favini.

- Hladna hrana poput sladoleda može biti posebno dobra jer pomaže u smirivanju upale grla i čak može smanjiti upalu. Samo ne zaboravite da pazite na unos šećera - objašnjava dr Favini, a prenosi Women'sHealth.