05.02.2023.

17:55

Foto: Shutterstock

Magazin

PONOVO PRETI GRIP! Imunolog podseća da je prevencija najbolja zaštita!

Paralelno sa pandemijom korone koja još uvek traje i širenja novih varijanti SARS-CoV-2 virusa, kao i ponovne pojave malih boginja i preteće epidemije, dešava se još jedna epidemija koja prolazi relativno neprimećeno, epidemija gripa. Kao što se i očekivalo posle blage prošlogodišnje sezone, ovogodišnja sezona gripa je teža, sa ranijim početkom i većim brojem obolelih, naročito onih sa težim kliničkom slikom. Prof. dr Miloš Marković sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu podseća da je najbolja prevencija - vakcinacija

Informer

Vakcinišite se, posebno ako pripadate ugroženim grupama

Kod nas je zabeležen povećan broj slučajeva gripa poslednjih nedelja, a kako su deca glavni  rezervoar virusa i njegovi su najveći prenosioci, postoji mogućnost da sa povratkom dece u škole dođe do značajnog povećanja broja obolelih u nedeljama koja dolaze.

Vakcinacija još uvek ima smisla 

U svetu i kod nas

U prilog tome da dešava se još jedna epidemija govori i činjenica da je u SAD do sada zabeležen rekordan broj hospitalizacija usled gripa u poslednjih 10 godina. I u mnogim zemljama Evrope prisutna je visoka aktivnost virusa gripa, a i kod nas je zabeležen povećan broj slučajeva gripa poslednjih nedelja. 

- Imajući u vidu da je najbolja prevencija gripa vakcinacija, a s obzirom na činjenicu da većina ljudi napravi zaštitne nivoe antitela već u roku dve do četiri nedelje od primanja vakcine protiv gripa, još uvek ima smisla da se ljudi vakcinišu protiv gripa, naročito u svetlu mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji zbog povratka dece u škole posle zimskog raspusta - navodi prof. dr Miloš Marković.

Ova se preporuka odnosi pre svega na one osobe koje su pod povećanim rizikom da razviju težu formu bolesti i komplikacije ako dobiju grip, kao što osobe starije životne dobi (preko 65 godina), hronični bolesnici sa srčanim, plućnim i drugim oboljenjima, dijabetičari, osobe sa oslabljenim imunitetom i mnogi drugi. Ali pošto i one osobe koje ne pripadaju ovim rizičnim kategorijama mogu da razviju tešku kliničku sliku i komplikacije u slučaju obolevanja, preporuka je da se svi vakcinišu.

Informer

Od gripa, nažalost, umiru i deca

- Često se zaboravlja da su gripom ugrožena i deca, a koliko grip može da bude opasan u pedijatrijskoj populaciji govori i činjenica da se preko 50 odsto svih hospitalizacija u Australiji odnosilo na decu mlađu od 16 godina i da je samo ove sezone u Americi umrlo 85-oro dece od gripa od kojih mnoga nisu imala pridružene bolesti. Dakle, grip je među nama, sezona i dalje traje i još uvek nije kasno da se svi ljudi, uključujući tu i decu, vakcinišu - poručuje doktor. 

Vakcinacija protiv gripa za rizične kategorije stanovništva je obuhvaćena Nacionalnim programom
imunizacije. Za stanovništvo koje nije obuhvaćeno programom, vakcina je dostupna u apotekama ili se može primiti u privatnim medicinskim ustanovama.