Autor: Informer.rs

07.02.2023.

12:11

Foto: pexels.com

Magazin

CITRUSNO VOĆE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI! Sumo pomoranža - slatka, lako se ljušti i nema koštice

Ako je niste probali, znajte da je mnogo slađa, lakše se ljušti i nema koštice! Važno je da je i bogatija vitaminom C. Reč je o sumo pomorandži, sorti citrusnog voća koja je postala popularna i kod nas.

Pravo ime joj je "sumo citrus", a napravljena je od hibrida citrusa "navel" pomorandže, mandarine i pomela, koji se smatra najvećim citrusom. Prvobitno je uzgajana u Japanu, a onda su sadnice devedesetih godina uvezene u Ameriku.

Uz doručak ili desert

Sumo citrus možete da jedete samo kao voće, ali i da ga kombinujete sa ovsenom kašom za doručak, da ga dodate salati ili u dinstano jelo sa piletinom.
Dobar je i sa jogurtom i orasima, ali i kao desert kada, na primer, komadiće potopite u rastopljenu tamnu čokoladu ili mlečni sladoled.

Jedna sumo pomorandža teža je za dve trećine od prosečne pomorandže. Ime je dobila zahvaljujući svojoj veličini i karakterističnom gornjem obliku ploda, koji podseća na frizuru koju nose sumo rvači.

Karakteristična je po specifičnom odnosu slatkog i kiselog. Ovo voće slađe je od svih svojih "rođaka" iz roda citrusa.

Informer

Sumo pomorandža

Sezona od januara do aprila

S obzirom na to da ima dug period vegetacije, kao i da se plod ručno bere i pakuje, sumo je dostupan samo od januara do aprila. Zbog ograničene sezone roda je i skuplja od ostalih uobičajenih vrsta citrusa.

Kalorije i vitamini

Jedna sumo pomorandža sadrži 147 kalorija, 35 grama ugljenih hidrata, tri grama vlakana, 29 grama šećera i 3 grama proteina.

Ako niste znali...

Ovu sortu prvi je razvio jedan japanski uzgajivač 70-ih godina prošlog veka koji je želeo da stvori savršeno citrusno voće.
Potrebno je četiri godine rada i nege dok drvo ne da prve plodove.
U Japanu se bere tokom marta i aprila. Posle berbe plodovi se ostavljaju da odstoje od 20 do 40 dana da bi se smanjio nivo kiseline. Van Japana, gde je zovu dekopon, jede se u Brazilu pod imenom kinsei, u Južnoj Koreji i Azerbejdžanu kao halabong, a u Kaliforniji u Americi, odakle stiže i u Evropu, kao sumo citrus.

U samo jednom plodu ima duplo više vitamina C nego u pomorandži, a sadrži i kalijum, pa deluje kao prirodni diuretik, čuva zdravlje srca jer smanjuje krvni pritisak i sprečava zadržavanje tečnosti.