Autor: Informer.rs

16.02.2023.

14:42

Foto:

Magazin

ŠTETNE NAMIRNICE ZA PAMĆENJE I KOGNITIVNE FUNKCIJE! Šećer nije loš samo za telo, nego i za mozak

Moramo biti svensi da postoje namirnice koje su odlični saveznici u borbi protiv prekomerne težine i koje stimulišu naše kognitivne funkcije, ali moramo voditi računa i o tome da postoje i namirnice koje imaju loš uticaj na naš mozak.

Namirnice bogate industrijskim šećerom 

Industrijski šećer i proizvodi koji ga sadrže, nisu samo loši za vaše telo, već i za rad vašeg mozga. Često konzumiranje velikih količina šećera može da stvori niz neuroloških problema te oslabi vaše pamćenje. Stoga, preporučuje se smanjen unos industrijskog šećera i slatkiša, a kao zamena se navodi konzumacija svežeg voća.

Informer

Šećer

Prerađeni proteini

Proteini grade vaše mišiće i neophodni su za pravilno funkcioniranje vašeg tela. Prerađeni proteini nalaze se uglavnom u mesnim proizvodima kao što su salame i kobasice. Za razliku od prirodnih proteina koji pomažu telu da izoluje nervni sistem, prerađeni proteini čine suprotan učinak na vaše telo.

Pržena hrana

Pržena hrana, a naručito ona koja se prži u dubokom ulju, može uticati na vaše ponašanje i kognitivnu funkciju, a za to je zaslužan hormon koji uzrokuje hiperaktivnost kod odraslih, ali i kod dece. Pržena i prerađena hrana polako uništavaju nervne ćelije koje se nalaze u mozgu.

Informer

Prerađene namirnice

Baš kao i pržena hrana, prerađena hrana i gotova hrana utiču na vaš nervni sistem. To se odnosi na konzervirarne i polugotove namirnice koje su sve češća pojava u supermarketima. One povećavaju rizik od razvoja degenerativne bolesti mozga u kasnijem životu kao što je Alchajmerova bolest.

Informer

Namirnice koje sadrže mnogo soli

Slana hrana utiče na krvni pritisak i loše deluje na srce. Hrana koja sadrži velike količine soli odnosno natrijuna, takođe može da utiče na vaše kognitivne funkcije i naruši vašu sposobnost razmišljanja. Inače, neki naučnici tvrde da slana hrana utiče i na razvoj vaše inteligencije.