04.03.2023.

12:52

Foto: Shutterstock

Magazin

ISHRANA TOKOM POSTA! Nutricionistkinja otkriva kako da kombinujete namirnice - ovako nikada nećete biti gladni!

Ukoliko primenjujete post, važno je da znate da to što ćete za određeni vremenski period izbaciti iz ishrane određene namirnice, ne treba negativno da utiče na vaše zdravlje.

Druge namirnice mogu da nadomeste manjak proteina i nutrijenata, a kako to najbolje da postignete, objasnila je nutricionistkinja Jovana Vučelić:

- Pored toga što post ima duhovni značaj, ujedno doprinosi i čišćenju organizma, od masne, prerađene i kalorične hrane. Međutim, sigurno se pitate šta biste mogli da jedete, a da nije usputna pekara, keksići, sokići, kiflice i sva ona hrana od koje se ne osećaš baš nimalo dobro - kaže nutricionistkinja i daje primer obroka:

Informer

kinoa

Ribu je dovoljno da jedete dva puta nedeljno, a uz nju dodajte i krompir ili batat ili spanać, kao i dresing za ribu - maslinovo ulje, peršun, so, beli luk.

Za užinu:

Kako bi održali stabilan nivo sitosti, uz voće, idealno je da kombinuješ putere (od badema, oraha, lešnika) ili sirove orašaste plodove, humus i šargarepu.

- Važno je da znate da ishrana treba da bude raznovrsna, bogata ukusom, bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima. Ukoliko postite, a osećate se dekoncentrisano, depresivno, bez energije, to znači da vam je ishrana jednolična i da vam je potrebna pomoć nutricioniste - zaključuje Jovana.