08.03.2023.

09:55

Foto: Shutterstock

Magazin

ŠTA JE ZDRAVIJE, TOST ILI SVEŽ HLEB? Nutricionistkinja daje odgovor, ali na jednu stvar posebno treba da obratite pažnju!

Većina nutricionista ističe da nijednu namirnicu ne treba izbacivati iz ishrane, već da je samo potrebno da znate u kojoj količini da je konzumirate i uz koje druge namirnice da je koristite.

Jedna od takvih je definitivno hleb, za koji se vezuju i mnoge predrasude. Ipak, nutricionistkinja Nataša Đukić ističe da postoji razlika između tostiranog i svežeg hleba, gde prednost daje hrskavom tostu:

Informer

tost

- Kada je reč o prepečenom naspram svežeg hleba, tost je u blagoj prednosti, posebno za one koji paze na unos ugljenih hidrata ili šećera.

Kada tostirate hleb, hemijska reakcija dovodi do razgradnje skroba i hleb postaje lakši za varenje.

Koji god hleb da koristite za tostiranje, nikada nemojte jesti krišku koja je izgorela i pocrnela u tosteru.

Pored neprijatnog gorkog ukusa to donosi i druge neželjene probleme. Naime, kada hleb pregori, potencijalno kancerogeno jedinjenje zvano akrilamid, formira se iz skroba i amino-kiselina prisutnih u hrani. Što je hleb tamniji, veća je šansa da je nastao neki akrilamid - navodi nutricionistkinja.