Autor: Informer.rs

10.03.2023.

18:20

Foto:

Magazin

IMATE NEPRIJATAN ZADAH? Ovi sastojci iz kuhinje će vam pomoći da rešite problem

Pored klasičnih pomagala poput vodice za ispiranje usta, žvakaće gume ili mentol bombona, tu su i određene namirnice koje brzo neutrališu neprijatne mirise i osvežavaju dah, što će posebno biti korisno ako ste pojeli nešto ljuto.

Informer

Na primer, rastvorite kašičicu sode bikarbone u šolji vode i dodajte nekoliko kapi u dve kapi esencijalnog ulja mente. Isperite usta tom tečnošću. Ili, pijte sok od ananasa posle začinjenog obroka - i to pomaže.

Kurkuma

Ovaj začin ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva koja ga čine idealnim u borbi protiv lošeg zadaha – uništava bakterije i smanjuje upalu desni. Skuvajte čaj od kurkume i pijuckajte ga uz povremeno grgljanje i šmrcovanje.

Jabuka, šargarepa...

Jabuka ili neko drugo hrskavo voće (npr. šargarepa, celer) deluje na zube kao prirodna četkica za zube. Žvakanjem se uklanjaju naslage na zubima odgovorne za neprijatan miris.

Informer

Sveža voda

Održavanje hidratacije usne duplje deluje gotovo čudesno u zaustavljanju stvaranja neprijatnog zadaha. Kada su usta suva, u njima se nakupljaju bakterije, dok pljuvačka to zaustavlja. Voda deluje na sličan način.

Cimet i karanfilić

Cimet i karanfilić imaju antiseptička svojstva koja pomažu u ubijanju bakterija. Nežno sišite štapić cimeta, a ako odlučite da koristite karanfilić, samo ga gricnite. U oba slučaja iz začina će se osloboditi korisni sastojci koji obezbeđuju svež dah.

Informer

Zeleno

Peršun, spanać i drugo zeleno povrće sadrže hlorofil, koji pomaže u neutralisanju neprijatnih mirisa iz usta ili iz celog tela uopšte. Dovoljno je uzeti, recimo, grančicu peršuna i sažvakati je.

Pepermint

Ova biljka je najpoznatiji prirodni preparat protiv neprijatnog zadaha. Sveži listovi nane, osim što osvežavaju usnu duplju, pomažu i pravilnom funkcionisanju varenja.