• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Autor: Informer.rs

07.03.2023

19:15

SODA BIKARBONA MOŽE DA SE POKVARI! Malo ko zna kako to izgleda, uz ovaj trik možete da testirate

Recepti

SODA BIKARBONA MOŽE DA SE POKVARI! Malo ko zna kako to izgleda, uz ovaj trik možete da testirate

Podeli vest

Dok soda bikarbona ima tendenciju da ima dug rok trajanja, vremenom može izgubiti snagu i dovesti do ravnih pečenih proizvoda.

Soda bikarbona, poznata i kao natrijum bikarbonat je osnovna namirnica u ostavi. Može se koristiti za kvašenje pečenih proizvoda kao što su kolačići i hleb, i efikasan je i ekološki čistač.

Soda bikarbona je baza (sa pH 9,5) koja reaguje sa kiselim sastojcima kao što su sirće, limunov sok, i krem od tartara da bi proizvela ugljen-dioksid. To je ono što daje brze hlebove i testo da narastu.

Snažna soda bikarbona sa brzim dejstvom ključna je u receptima koji zahtevaju sastojak. U suprotnom, neophodna hemijska reakcija se neće desiti i mogli biste da dobijete ravnu, čvrstu tortu.

Foto: Shutterstock

Da li ističe rok trajanja sode bikarbone?

Tehnički, ne, soda bikarbona ne ističe. Iako se kontejneri često štampaju sa datumom prodaje ili upotrebe, ovo je osnovna procena kada bi soda bikarbona mogla početi da gubi svoju efikasnost.

Opšte pravilo je: kada se pravilno skladišti, soda bikarbona će trajati dve do tri godine zatvorena u originalnom kontejneru.

Kada se otvori, čuva se najmanje šest meseci. Iako se soda bikarbona nikada ne „pokvari“ na način da biste se razboleli, u nekom trenutku će prestati da funkcioniše kako bi trebalo, stvarajući lošije pecivo.

Foto: Shutterstock

Kako znati da li se soda bikarbona pokvarila

Ako niste sigurni koliko je stara vaša soda bikarbona, koristite ovaj test da biste bili sigurni da i dalje radi ispravno. Čak i kada kupujete potpuno novu sodu bikarbonu, dobra je ideja da je testirate pre upotrebe. To je zato što ne znate koliko dugo je paket bio na polici na pijaci ili kako je bio uskladišten.

Srećom, postoji brz i lak trik za testiranje snage vaše sode bikarbone:

Dodajte otprilike 1/2 kašičice sode bikarbone u malu posudu.

Dodajte oko 1/2 kašičice belog sirćeta ili svežeg limunovog soka u činiju i gledajte.

Kiselina i baza treba da reaguju odmah, baš kao u klasičnom eksperimentu sa vulkanom u osnovnoj školi. Ako smeša agresivno peče i mehuriće, onda je soda bikarbona u dobrom stanju. Ako jedva šišti ili uopšte ne šišti, bacite ga. Prošao je svoj vrhunac.

Pošto je test tako brz i lak i koristi tako malu količinu sirćeta i sode, redovno testirajte sodu bikarbonu kako biste osigurali uspeh pečenja svaki put.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set