Autor: Informer.rs

20.03.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

OVA HRANA MOŽE DA BUDE OTROVNA! Svi jedemo ove namirnice, a nismo ni svesni koliko mogu da budu opasne

Azijska trešnja

Ova egzotična vrsta voća dostupna je u mnogim prodavnicama u Srbiji, ali pre nego što je pojedete, treba da znate nekoliko stvari. Ukoliko se ova voćka pojede prerano, kada nije dovoljno zrela, posebno ako je pojede neko ko je propustio obrok, ovo slatko voće može da bude toksično.

Informer

Krompir

Krompir je definitivno jedna od najpopularnijih namirnica u našoj zemlji, ali i dalje ima onih koji ne znaju da i ovo povrće može da bude otrovno, naročito kada je proklijao ili je zelene boje. Simptomi trovanja ovom namirnicom, najčešće su povraćanje, bolovi u stomaku, ali mogu da se jave i halucinacije i paraliza.

Informer

Crveni pasulj

Postoji dosta različitih vrsta pasulja i mnoge od njih sadrže toksin fitohemaglutinin, ali su koncentracije ovog sastojka najviše u sirovom crvenom pasulju. Dobra vest je da ga mi svakako ne jedemo sirovog, a količina toksina je značajno niža u kuvanom pasulju. Ako dođe do trovanja ovim toksinom, mučnina, proliv i povraćanje mogu da se jave u roku od jednog do tri sata, a mogu se razviti i bolovi u želucu.