• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

15.03.2023

18:03

OVO VOĆE I POVRĆE MOŽE BITI OTROVNO! Budite oprezni kada ih konzumirate!

Ljubav

OVO VOĆE I POVRĆE MOŽE BITI OTROVNO! Budite oprezni kada ih konzumirate!

Podeli vest

Krompir, crveni pasulj i još jedna namirnica mogu da budu i otrovne.

Većina ljudi konzumira namirnice bez nekog posebnog udubljivanja. Međutim, nutricionistkinja Nataša Đukić navodi da bi za neke od njih ipak trebalo da obratite pažnju:

- S obzirom na to da stručnjaci stalno ističu koliko je voće i povrće zdravo i koliko je važno redovno ih jesti, većina nikad ne bi ni pretpostavila da ove namirnice mogu ponekad da budu i otrovne. Evo kojih treba da se čuvate, tj. da budete oprezniji kada ih jedete:

Foto: Pixabay

krompir

Azijska trešnja

Ova egzotična vrsta voća dostupna je u mnogim prodavnicama u Srbiji, ali pre nego što je pojedete, treba da znate nekoliko stvari. Ukoliko se ova voćka pojede prerano, kada nije dovoljno zrela, posebno ako je pojede neko ko je propustio obrok, ovo slatko voće može da bude toksično.

Krompir

Krompir je definitivno jedna od najpopularnijih namirnica u našoj zemlji, ali i dalje ima onih koji ne znaju da i ovo povrće može da bude otrovno, naročito kada je proklijao ili je zelene boje. Simptomi trovanja ovom namirnicom, najčešće su povraćanje, bolovi u stomaku, ali mogu da se jave i halucinacije i paraliza.

Crveni pasulj

Postoji dosta različitih vrsta pasulja i mnoge od njih sadrže toksin fitohemaglutinin, ali su koncentracije ovog sastojka najviše u sirovom crvenom pasulju. Dobra vest je da ga mi svakako ne jedemo sirovog, a količina toksina je značajno niža u kuvanom pasulju. Ako dođe do trovanja ovim toksinom, mučnina, proliv i povraćanje mogu da se jave u roku od jednog do tri sata, a mogu se razviti i bolovi u želucu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija