02.04.2023.

08:43

Foto: Pixabay

Magazin

AKO ŽELITE DA ZATRUDNITE, PRVO REGULIŠITE ISHRANU! Ove 4 stvari utiču na začeće!

Ukoliko želite da pripremite vaše telo za začeće, prvo odakle počinjete jesu menjanje loših navika, ali i regulisanje ishrane.

Postoje određene stvari, poput nutritivnih deficita, koje utiču na plodnost, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Jelena Janjić:

- Parovi, čak 67 odsto, koji su imali problem sa začećem, nakon promene ishrane uspelo je da prirodnim putem ostvari trudnoću - navodi nutricionistkinja i otkriva:

Informer

test za trudnoću

Insulinska rezistencija je vrlo čest uzrok neplodnosti. Kako je tkivo jajnika osetljivo na povećan nivo insulina, njegovom regulacijom povećava se šansa za oplodnju.

Pothranjenost – iako često želimo da izgledamo što mršavije i imamo manje masti u telu, za proizvodnju polnih hormona, masti su neophodne.

Deficit vitamina D – osim što je vitamin, D3 u organizmu deluje i kao hormon. Njegov nedostatak kod žena utiče na mnoge procese, pa tako i na oplodnju.

Deficit cinka može biti uzrok i kod muškaraca i kod žena. Neophodan je da bi došlo do ovulacije, odnosno oslobađanja jajne ćelije, a kod muškaraca cink je neophodan za pokretljivost spermatozoida - navodi Jelena.