Magazin
JAK PRIRODNI ANTIOKSIDANT! Nutricionista otkriva sve koristi balazamovog sirćeta!
Napravljeno od grožđa, balzamiko sirće je poznato po svom bogatom ukusu i baršunastoj crnoj boji. Ovo sirće se dobija fermentacijom u drvenim burićima, baš kao vino, a ukus mu se, takođe, intenzivira sa godinama, kaže nutricionista Ivana Mišić. Veoma je bogato antioksidantima, odnosno ima visok sadržaj fenolnih jedinjenja i bioflavonida, koji su u neophodni za ljudski organizam.
Antioksidanti iz balzamovog sirćeta:
*Smanjuju rizik kardiovaskularnih oboljenja
*Poboljšavaju mentalno zdravlje i smanjuju osećaj anksioznosti
*Imaju pozitivan efekat na izgled kože
*Smanjuju rizik osteoporoze
*Doprinose regulisanju krvnog pritiska
*Veoma su korisni u prevenciji dijabetesa
*Imaju anti-kancerogena dejstva
*Smanjuju rizik moždanog udara
*Jačaju moždane funkcije i pomažu u prevenciji Alchajmerove bolesti
*Imaju dokazana anti-alergijska dejstva
*Imaju antiseptičko i antimikrobno svojstvo
- Aćeto balzamiko ima široku primenu i ne popravlja ukus samo salatama. Nekoliko kapi aćeta balzamika daju poseban ukus pršuti, jagodama, trešnjama, sladoledu i supi od bundeve. Često se koristi i u umacima. Ovo sirće dodaće dašak posebnosti zelenoj salati, radiču i rukoli, s kojim se posebno dobro slaže, kao i salatama s paradajzom, krastavcima i graškom - savetuje nutricionista.
Balzamiko možete koristiti u toku nedelje 2-3 puta jer u odnosu na jabukovo i alkoholno sirće ima više kalorija, dodaje Ivana Mišić.
Balzamiko - 88,2kcal
Jabukovo. sirće - 21kcal
Alkoholno sirće - 18kcal