Autor: Informer.rs

04.04.2023.

12:42

Foto: Shutterstock

Magazin

OVU NAMIRNICU JEDEMO SVAKI DAN, A IMA NAJVIŠE SOLI! Iznenađujući rezultati istraživanja

Međutim, šokantno je da su dve vrste hleba sadržale 1,2 grama soli, što je petina preporučenog dnevnog unosa za odrasle. Ukoliko niste znali, ovu količinu soli sadrži hamburger u jednom od najpoznatijih lanaca brze hrane, prenosi Guardian.

Pet proizvoda sadržalo je više od 0,9 grama soli po parčetu, što je jednako kao u dve porcije malih prženih krompirića iz poznatog restorana brze hrane (svaka po 0,44 grama).

Informer

Hleb

Stručnjaci kažu da bi smanjenje količine hleba koju pojedemo moglo pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska ali i srčanih i moždanih udara.

 - Sramotno je da prehrambene firme pune našu hranu s toliko soli. Ovaj primer sa hlebom je najbolji dokaz - komentarisao je profesor Grejam Makgregor.

Iako je većina hlebova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosečnog sadržaja soli u hlebu za 6 odsto uklonilo bi 926 tona soli iz ishrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu sa 40 paketa čipsa.

Jedna kriška hleba je, verovali ili ne, u poređenju sa kesicom slanog čipsa - slanija, navodi se u istraživanju organizacije  Action in Salt.