Foto:
Magazin
NAUČNICI UPOZORAVAJU: Ova hrana koju jedemo svakodnevno ima štetne efekte na mozak
- Glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese - kaže Serena Pun, sertifikovani nutricionista.
Kako objašnjava, ne samo da takva hrana narušava fizičko zdravlje nego su istraživači otkrili da može da prouzrokuje brži pad funkcija mozga.
- Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodatni šećeri, prerađeno meso i rafinisani ugljeni hidrati, prilično su prisutni u standardnoj ishrani - dodaje ona.
Informer
Pun kaže da se pokazalo da konzumiranje previše dodatnog šećera oštećuje pamćenje i povećava rizik od demencije. Nažalost, dodatni šećeri se mogu naći gotovo svuda, od pića i dezerta do preliva za salate.
- Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte sami da pripremate hranu kod kuće kako biste kontrolisali potrošnju šećera - kaže ona.