Magazin
MLADI LUK POMAŽE KOD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI! Nutricionista Mirković kaže da sadrži VITAMINE i MINERALE, a reguliše OVAJ PROBLEM
Ona objašnjava da je mladi luk riznica minerala i vitamina.
- Sadrži veoma mnogo vitamina i minerala, a posebno je bogat vitaminoma A , C, K I E. Sadrži i kompleks vitamina B, razne druge minerale ali najvažniji je kalijum, kalcijum, gvozđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen i mangan - kaže Branka Mirković.
Mladi luk reguliše pritisak
Svi ovi vitamini i minerali, a posebno kalijum su veoma važni za kardiovaskularni sistem, funkciju nerava i mišića kao i srčanog ritma. Odličan je diuretik i reguliše pritisak.
- Ako osetite umor, slabost, imate grčeve u mišićima, osećaj gađenja, stalan osećaj zeđji, zujanje u ušima, pravo je vreme da promenite ishranu, a posebno uživate u ukusu mladog luka. Dodajte ga salatama, omletima, raznim jelima. Pravilo je da ga ne dinstate, dovoljno će ga topla hrana omekšati i dati ukus i aromu - dodaje nutricionista.
Mlado zeleno povrće za kardiovaskularne tegobe
Preventiva dobrog zdravlja ali i pomoć kod tegoba kardiovaskularnih uvek je preporuka da se jede mlado zeleno povrće.
Loša ishrana je jedan od veoma važnih uzroka povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Povrće - posebno zeleno lisnato jer sadrži mnoge hraniljive fitohemikalije preporučuje se radi sprečavanja i ublažavanja simptoma kardiovaskularnih bolesti.
- Fitohemikalije su jedinjenja koja se nalaze u biljnoj hrani i zato se smatraju veoma važnim u svakodnevnoj ishrani. Studije i ishraživanja pokazuju da se sve manje jede sveže i pravilno termički obrađeno povrće. Povećanje unosa povrća smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Organska jedinjenja sumpora koja znaju da imaju neprijatan miris često su razlog za izbegavanje konzumiranja luka pa i mladog luka - objašnjava Mirković.
Piramida povrća po važnosti:
1. Sve vrste lukova pa i mladi luk posebno zeleni deo koji se često baca jer sadrži mnogo sumpora
2. Svo povrće iz porodice kupusa, kupus, kelj, karfiol, brokoli, blitva, spanać, zelena salata
3. Crveno i narandžasto povrće, šargarepa, paprika, dinja
4. Mahunarke