11.04.2023.

08:38

Foto:

Magazin

MLADI LUK POMAŽE KOD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI! Nutricionista Mirković kaže da sadrži VITAMINE i MINERALE, a reguliše OVAJ PROBLEM

Ona objašnjava da je mladi luk riznica minerala i vitamina.

 - Sadrži veoma mnogo vitamina i minerala, a posebno je bogat vitaminoma A , C, K I E. Sadrži i kompleks vitamina B, razne druge minerale ali najvažniji je kalijum, kalcijum, gvozđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen i  mangan - kaže Branka Mirković.

Mladi luk reguliše pritisak

Svi ovi vitamini i minerali, a posebno kalijum su veoma važni za kardiovaskularni sistem, funkciju nerava i mišića kao i srčanog ritma. Odličan je diuretik i reguliše pritisak.

Informer

Mladi luk

 - Ako osetite umor, slabost, imate grčeve u mišićima, osećaj gađenja, stalan osećaj zeđji, zujanje u ušima, pravo je vreme da promenite ishranu, a posebno uživate u ukusu mladog luka. Dodajte ga salatama, omletima, raznim jelima. Pravilo je da ga ne dinstate, dovoljno će ga topla hrana omekšati i dati ukus i aromu -  dodaje nutricionista.

Mlado zeleno povrće za kardiovaskularne tegobe

Preventiva dobrog zdravlja ali i pomoć kod tegoba kardiovaskularnih uvek je preporuka da se jede mlado zeleno povrće.

Loša ishrana je jedan od veoma važnih uzroka povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Povrće - posebno zeleno lisnato jer sadrži mnoge hraniljive fitohemikalije preporučuje se radi sprečavanja i ublažavanja simptoma kardiovaskularnih bolesti.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

 - Fitohemikalije su jedinjenja koja se nalaze u biljnoj hrani i zato se smatraju veoma važnim u svakodnevnoj ishrani. Studije i ishraživanja pokazuju da se sve manje jede sveže i pravilno termički obrađeno povrće. Povećanje unosa povrća smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.  Organska jedinjenja sumpora koja znaju da imaju neprijatan miris često su razlog za izbegavanje konzumiranja luka pa i mladog luka -  objašnjava Mirković.

Piramida povrća po važnosti:

1. Sve vrste lukova pa i mladi luk posebno zeleni deo koji se često baca jer sadrži mnogo sumpora

2. Svo povrće iz porodice kupusa, kupus, kelj, karfiol, brokoli, blitva, spanać, zelena salata

3. Crveno i narandžasto povrće, šargarepa, paprika, dinja

4. Mahunarke