23.04.2023.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

IMATE POVIŠENI krvni PRITISAK? Počnite da napadate problem u kuhinji!

Povećani stres, manjak sna, gojaznost, slana hrana, cigarete, alkohol… su samo od neki od faktora rizika za povišen krvni pritisak. Ako vam je već dijagnostikovana hipertenzija postarajte se da sledite savete vašeg lekara. Osnov lečenja su vežbe i promene u ishrani - čak i ukoliko vam je lekar prepisao lek za snižavanje pritiska, ovi pokušaji da se promeni način života su presudni.

Voće, povrće i integralne žitarice

Veoma efikasnom u snižavanju krvnog pritiska pokazala se daš dijeta, način ishrane koji je originalno namenjen upravo osobama sa hipertenzijom (DASH, skaraćenica od Dietary Approaches to Stop Hypertension). Masti, naročito zasićene, treba izbegavati, dok se preporučuju voće, povrće, integralne žitarice i nemasni mleči proizvodi. Crveno meso i šećer su zabranjeni, a ishrana bazira na ovim principima može da smanji povišeni pritisak za samo dve nedelje.

Informer

Veoma efikasnom se pokazala se daš dijeta

Višak prtljaga

Jedan faktor rizika je nošenje prekomerne težine koje prisiljava srce da jače pumpa – zato krvni pritisak raste kako se telesna težina povećava. Ako imate prekomernu telesnu težinu, čak i gubitak od pet kilograma čini značajnu razliku.

Takođe, treba ograničiti unos soli. Unošenje previše soli izazive zadržavanje vode u organizmu, a efekat je isti kao i dodavanje vode u prepunjeni vodeni balon – nastaje pritisak.  Ograničite unos natrijuma na maksimalno 1,5 grama dnevno, što je manje od jedne kašičice. Pritom se čuvajte skrivenih soli, mahom u upakovanim i obrađenim namirnicama, posebno grickalicama, proizvodima od mesa i konzerviranim supama.

Informer

Ograničite unos soli

Čak i ako ne sledite poseban režim ishrane, osetiće promene ako se postarate da jedete dosta svežeg voća i povrća – sirovog ili kuvanog. Voće i povrće su važan izvor kalijuma, magnezijuma i vlakna koji svi pomažu da se vaše arterije održe zdravim.

Oprez sa alkoholom

S obzirom na to da su alkoholičari skloni hipertenziji, ukoliko pijete, ograničite se na jedno piće na dan ako ste žena, odnosno na dva ako ste muškarac.