30.04.2023.

06:10

Foto: Shutterstock

Magazin

HRANA KOJA POMAŽE PRILIKOM PMS-A! Savet nutricionistkinje koji olakšava najgore ženske tegobe!

Mnogim devojkama simptomi pms-a zadaju velike muke, što uključuje i promene raspoloženja, nečistoća na koži, oblika depresije i tome slično.

Nutricionistkinja Jovana Čanak navodi da ove probleme možete olakšati, a neke možda čak i u potpunosti ukloniti pravilnim odabirom namirnica u tom periodu:

Avokado

Osim zdravih masti, avokado sadrži kalijum - mineral koji deluje kao prirodni diuretik, pa uklanja višak natrijuma i tečnosti iz tela. Kalijum takođe sprečava pojavu grčeva u mišićima i podstiče osećaj sitosti.

Bademi

S obzirom na to da sadrže visok nivo vitamina E, bademi će ublažiti pms simptome povezane sa kožom. Zahvaljujući sadržaju biljnih vlakana i kalijuma, ovi orašasti plodovi popraviće vam raspoloženje.

Informer

bademi

Crna čokolada

Crna čokolada ublažava brojne simptome pms-a. Sadrži veliku količinu antioksidanasa koji snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Takođe, bogata je magnezijumom, koji ublažava pms simptome, kao što su nadimanje, umor, depresija i razdražljivost.

Leblebije

S obzirom na to da leblebija sadrži vitamin B6, može vam pomoći da ublažite pojedine pms simptome, poput depresivnog raspoloženja. Takođe, ova mahunarka bogata je biljnim vlaknima i magnezijumom, pa sprečava zadržavanje vode u organizmu i nadimanje, te popravlja raspoloženje.

- Lepo je znati da imate moć da sebi pomognete i da to bude upravo zdraviji izbor hrane. Pored zdravije ishrane, vežbajte barem 30 minuta dnevno ili jednostavno šetajte. Svaki dan je nova šansa da ispravno tretirate svoje telo i duh - ističe Jovana.