06.05.2023.

19:00

Foto:

Magazin

SAVET STRUČNJAKA! 3 stvari koje morate izbaciti iz ishrane ukoliko želite trudnoću!

Ukoliko planirate trudnoću, opšte je poznato da bi svoje telo prethodno trebalo da pripremite za istu.

Magistar farmacije i master ishrane i suplementacije, odnosno master ishrane za VTO i plodnost, Dajana Švraka Milutinović, otkrila je da postoje tri stvari koje morate izbaciti ukoliko želite trudnoću, a to su cigarete, alkohol i slatkiši:

- Rađene su studije koje su pokazale da je stopa trudnoće znatno niža kod žena koje puše više od 10 cigareta dnevno.

Poznato je da nikotin poremeti ravnotežu hormona i negativno utiče na zdravlje jajnika i materice; a da ne govorimo o šteti razvoju fetusa koji raste.

Mnogi parovi piju mnogo više nego što imaju svest o tome. Za alkohol nije utvrđena bezbedna granica u pogledu plodnosti, ali znamo da može uticati na zdravlje jajnih ćelija i spermatozoida: ne samo da podiže nivo slobodnih radikala u telu, već i iscrpljuje telo vitalnih hranljivih materija koje su potrebne za reprodukciju.

Ono što želim da naglasim svakako je da oboje morate da se odreknete alkohola u nedeljama koje prethode IVF-u(VTO) kao i tokom vašeg VTO tretmana. Neke studije su pokazale da alkohol može smanjiti šanse para za uspešan IVF. Sve navedeno se odnosi i za trudnoću prirodnim putem - kaže Dajana i dodaje:

Informer

trudnica

- Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima (kao što su beli hleb, pirinač i testenina, kao i rafinisani šećeri, slatkiši), slatkim pićima i prerađenom hranom, može dovesti do neravnoteže šećera u krvi (koja se manifestuje kao skokovi i padovi energije tokom dana), što zauzvrat ima negativan uticaj na zdravlje vašeg reproduktivnog sistema. Nizak nivo šećera u krvi (zbog čega ćete se osećati letargično) stimuliše oslobađanje hormona stresa (adrenalina i kortizola) u telu.

Kontinuirano oslobađanje hormona stresa, menja način na koji vaše telo reaguje na progesteron, koji je toliko važan za pravilno funkcionisanje menstrualnog ciklusa.

Na ovaj ili onaj način, držanje šećera u krvi pod kontrolom je od suštinskog značaja za optimizaciju vaših šansi za trudnoću, bilo kroz IVF ili prirodno.

REŠENJE: Jedite hranu sa niskim glikemijskim indeksom, bogatom proteinima i zdravim mastima, bobičasto voće, žitarice od celog zrna i skrobno povrće, kao što su slatki krompir, šargarepa i cvekla, koji će pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Kad imate ispade, uzmite voće sa niskim glikemijskim indeksom ili šaku orašastih plodova - ističe Dajana.