11.05.2023.

23:20

Foto:

Magazin

6 NAMIRNICA PROTIV PROLEĆNIH ALERGIJA! Olakšajte simptome na prirodan način!

Nema sumnje da su alergije najblaže rečeno, velika neugodnost sa kojima se mnogi susreću. I dok najčešće pribegavaju korišćenju raznih lekova za prevenciju i ublažavanje simptoma, dosta njih ne zna da i određene namirnice mogu da utiču na sličan način.

Nutricionistkinja Nataša Đukić je detaljnije objasnila više o tome:

- Crvene oči, svrab očiju, nekontrolisano kijanje, stvaranje sekreta, zapušenost gornjih disajnih organa su samo neki od simptoma koji obeležavaju početak sezone alergija.

Mnogi pribegavaju različitim medikamentima za otklanjanje neprijatnih i dosadnih simptoma. Na svu sreću postoje jednostavniji i prirodniji način kako tretirati i ublažiti ove simptome sa samo nekoliko promena u načinu ishrane - navodi nutricionistkinja.

ZAČINI

Ukoliko patite od zapušenosti gornjih disajnih organa, začini kao što su biber, beli luk, đumbir i cimet će pomoći otklanjanje simptoma. Đumbir dodatno potpomaže razbijanje toksina/uljeza u organizmu.

SVEŽE POVRĆE

Izaberite povrće jarkih boja, kao što je šargarepa, kupus, cvekla ili lisnato zeleno povrće, jer je bogato kvercetinom, prirodnim sastojkom u borbi protiv polenske groznice.

Informer

šargarepe

DOMAĆI MED

Kašika domaćeg meda pomaže uklanjanje simptoma kao što su suzne oči, zapušenost gornjih disajnih organa, ali i mnoge druge simptome alergije, jer med sadrži polen koji je osnova pojave sezonske alergije.

PROBIOTSKE NAMIRNICE

Kiseli kupus, prirodno ukiseljena turšija i kombuha su namirnice bogate probioticima, koji uvećavaju nivo energije, podstiču dobro varenje i jak imunitet.

TEČNOSTI

Supa od šupljih kostiju i jabukovo sirće potpomažu rastvaranje sekreta, ublaženje respiratornih problema, umanjenje upalnih procesa i stvaranje jakog imuniteta.

ANANAS

Ananas predstavlja bombu vitamina i enzima, koji podstiču umanjenje alergijskih reakcija. Ne bacajte sredinu ananansa zbog tvrdoće, jer se u njoj nalazi najveća koncentracija hranljivih materija.