13.05.2023.

14:55

Foto: Shutterstock

Magazin

4 DIJETE SA KOJIMA GUBITE ZDRAVLJE, A NE KILOGRAME! Veoma su popularne, ali i opasne po vaš orgranizam!

Mnogi ljudi žele da brzo izgube kilograme i dođu do neke željene kilaže i izgleda. Međutim, često se dešava da se odluče da do toga dođu na brz, ali ujedno i opasan način.

Takođe, ne samo da ćete ovim brzim dijetama izgubiti kilograme i narušiti zdravlje, neće proći mnogo vremena, a kilaža će vam se vratiti na staro, ako ne i dodatno povećati.

Nutricionistkinja Jovana Čanak podelila je sa svojim pratiocima na društvenim mrežama četiri najopasnije dijete, koje nikada ne treba da primenjujete:

Limun dijeta

Traje 10-14 dana i za to vreme se pije 8-12 čaša limunade dnevno, a dozvoljeni su i salata, voda i zeleni čaj.

Tečna dijeta

Slična je kao limun dijeta, pije se i jede samo tečna hrana - supe, čajevi, sokovi, mleko...

Informer

dijeta

Suva dijeta

Traje 5 dana i za to vreme se ne konzumira ništa tečno, osim dve čaše vode dnevno. Dozvoljena su samo dva obroka od po 500 kalorija.

Proteinska dijeta

Bazirana je na mesu, pa je i popularna, ali kako je svako favorizovanje jedne grupe namirnica opasno, tako je i gomilanje proteina, jer menja crevnu floru i u telo se unosi previše zasićenih masti.

- Na žalost, ovakve dijete su danas masovne u primeni i nakon dužeg vremenskog perioda mogu trajno oštetiti vaše zdravlje. Brzo ćete izgubiti kilograme, ali ćete ih još brže i vratiti. Postignuti rezultati su diskutabilni. Recimo, tečna dijeta podstiče mokrenje, pa ćete za 14 dana, koliko traje, izgubiti dosta vode i vaga će pokazati da ste "smršali", ali masnoća će ostati tamo gde je i bila - ističe nutricionistkinja i savetuje da nikako ne primenjujete ove dijete.