04.06.2023.

10:21

Foto: Shutterstock

Magazin

NIJE SAMO ZA UKRAS! Evo čemu služi peršun na vrhu jela - brza pomoć na dohvat ruke

Sigurno ste primetili da kada u nekom restoranu naručite jelo, kuvari preko njega pospu i peršun. Iako se peršun najčešće koristi kao ukras ili začin koji će oplemeniti svako vaše jelo, on ima nekoliko drugih, važnih uloga. 

Jedna od njih jeste i sprečavanje gorušice.

Nakon ručka, mnogi imaju problem sa gorušicom, pa im lagano žvakanje peršuna može pomoći da ublaže ili čak spreče njen nastanak.

Informer

peršun

Druga stvar kod koje je peršun veoma efektan jeste regulisanje zadaha i čišćenje zuba od viška hrane. Jako začinjena hrana ili sa mnogo luka, može ostaviti neprijatan zadah, a sporo žvakanje peršuna će vam zameniti žvakaće gume, na prirodan način.

Razlog tome je što se u peršunu nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno korisno sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog ili crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.