Autor: Informer.rs

09.06.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

FLEKE NA KOŽI ČESTA SU POJAVA TOKOM LETA Šta preduzeti?

Hiperpigmentacija predstavlja mrlje i fleke na koži, koje su tamnije od normalnih. One mogu biti različitih boja i veličina, a obično su uzrokovane povećanom proizvodnjom melanina.

Na pojavu fleka utiču sunčevo zračenje, hormoni, starenje i ishrana. Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da učinite za svoju kožu ukoliko patite od hiperpigmentacije, navode dermatolozi.

Oni tvrde da postoje tri ključna koraka u borbi protiv hiperpigmentacije:

Piling

Piling povećava proizvodnju novih ćelija kože. Preporuka je da ga uradite jednom ili dva puta nedeljno radi uklanjanja mrtvih ćelija kože. Ovo će pomoći da se odbace hiperpigmentirane ćelije i ubrza obnova kože.

Zaštita kože od upala

Protivupalni proizvodi su veoma efikasni. Kreme sa protivupalnim dejstvom ublažavaju efekte oštećenja od sunca i smanjuju oticanje kože izazvano UV zračenjem.  

Informer

Tamne mrlje

Zaštita kože od sunca

Ako kremu sa zaštitinim efektom stavljate samo tokom leta ili samo na plaži – hiperpigmentacija neće nestati. Cele godine morate da koritite zaštitni faktor ukoliko znate da ste skloni flekama na koži.

Preporuka je da na plaži kremu nanosite na svaka dva sata. Krema za sunčanje je od suštinskog značaja za dugotrajno zarastanje hiperpigmentirane kože.

Sunčevi zraci su leti veoma intenzivni. Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje dodaje dodatni sloj zaštite i pomaže u smanjenju šansi za širenje hiperpigmentacije. 

Pre kupovine kreme za sunčanje, obavezno istražite vrstu kreme i sastojke koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože.

Neke kreme za sunčanje sadrže potencijalno nadražujuće ili alergene sastojke.