Autor: Informer.rs

09.06.2023.

14:19

Foto: Shutterstock

Magazin

NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE PRAVIMO KADA DORUČKUJEMO Organizmu je potrebna određena količina proteina i vlakana

 Međutim, mnogi od vas ne vode računa šta jedu za najvažniji obrok, pa se tokom dana osećaju tromo, malaksalo i pospano. Pogledajte koje su to najčešće greške koje pravite kada doručkujete, pa se potrudite da ih izbegnete.

1. Izbegavate proteine

Kafa s mlekom i mafin čest je izbor za prvi jutarnji obrok, koji mnogi jedu s nogu. Reč je o divnoj kombinaciji za oči i želudac, ali nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežava količinu šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da dan započnete sa dva tvrdo kuvana jaja i jabukom, ili jogurtom u koji ste dodali čija semenke.

Informer

Ne čekajte dugo na doručak

Ako prvi obrok jedete tek posle nekoliko sati od buđenja, veće su šanse da ćete preterati s količinom hrane. Iako ne postoji satnica kada bi trebalo da doručkujete, treba voditi računa da ne izgladnjujete telo.

2. Voće zamenjujete sokom

Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Verovali ili ne, jedna pomorandža ima oko 60 kalorija, dok čaša soka od istog voća dvostruko više. Takođe, u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u prirodnoj voćki.

3. Preterujete s mastima

Poznato je da su telu potrebne masti da bi moglo normalno da funkcioniše, ali to ne znači da sa njima treba preterivati. Na crnoj listi su pogotovo zasićene masne kiseline, poput maslaca ili slanine. Nutricionisti za doručak predlažu kombinaciju zdravih masti, poput grčkog jogurta s malo iseckanih oraha.