11.06.2023.

13:48

Foto:

Magazin

6 NAMIRNICA za koje nikada ne biste rekli da izazivaju GORUŠICU!

Ukoliko vam se s vremena na vreme dešava da osećate gorušicu, razlog tome bi mogla određena namirnica koju unosite.

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkrila je koja to hrana, za koju možda nikada ne biste rekli, može da dovede do tog neprijatnog osećaja:

- Gorušica je stanje koje karakteriše osećaj pečenja u grudima, često praćen kiselim ili gorkim ukusom u ustima - navodi nutricionistkinja i otkriva kako pojedine namirnice mogu izazvati gorušicu:

Kafa

Kafa može stimulisati proizvodnju želudačne kiseline. Pored toga, sadrži jedinjenja koja mogu da opuste LES (donji ezofagijalni sfinkter), olakšavajući kiselini da se vrati u jednjak.

Žvaka od mente

Iako se menta često povezuje sa osvežavajućim dahom, može da opusti donji sfinkter jednjaka (LES), mišićni prsten koji odvaja jednjak od želuca. Kada se LES opusti, želudačna kiselina može da teče nazad u jednjak, izazivajući gorušicu.

Alkohol

Alkohol može iritirati sluznicu želuca i opustiti LES, što dovodi do povećanog refluksa kiseline. Određena alkoholna pića, kao što su crno vino i pivo, posebno su problematična zbog svoje visoke kiselosti.

Informer

žena pije alkohol

Luk

Poznato je da ovo povrće sadrži vlakna koja se mogu fermentisati i jedinjenja sumpora koja mogu izazvati gorušicu kod nekih osoba. Ove supstance mogu povećati proizvodnju želudačne kiseline i opustiti LES, doprinoseći refluksu kiseline.

Citrusi

Citrusi, kao što su pomorandže, grejpfrut, limun i limete, su veoma kiseli. Konzumiranje ovog voća ili njihovih sokova može iritirati jednjak i pogoršati simptome gorušice. Vredi napomenuti da neki pojedinci mogu biti osetljiviji na citrusno voće od drugih.

Čokolada

Čokolada sadrži jedinjenje zvano teobromin, koje može opustiti LES i povećati verovatnoću refluksa kiseline. Pored toga, čokolada je bogata mastima, a poznato je da masna hrana usporava varenje, omogućavajući više vremena kiselini da se vrati u jednjak.