15.09.2024.

08:00

Foto: Pixabay

Magazin

Zašto nas mačke ignorišu? Otkrijte sami uzrok i prepoznajte probleme na vreme

Mačke imaju svoje razloge za povlačenje, a ti razlozi nisu uvek očigledni. Postoje razni uzroci zbog kojih vaša mačka izbegava kontakt, od trenutaka kada samo želi mir, do ozbiljnijih zdravstvenih ili emotivnih razloga.

1. Želi da bude sama

Mačke su poznate po svojoj nezavisnosti. Ako vas vaša mačka trenutno ignoriše, najjednostavnije objašnjenje može biti da ona jednostavno nije raspoložena za društvo. Ne shvatajte to lično možda je samo vreme za dremku ili trenutak mira.

2. Starije mačke i problemi s pažnjom

Kako mačke stare, mogu razviti probleme sa sluhom ili vidom, što može biti razlog zbog kojeg ne reaguje na vas. U ovim slučajevima, vaša mačka možda nije svesna da želite njenu pažnju, a ne da vas namerno ignoriše.

Informer

 

3. Strah i nesigurnost

Ako ste nekada slučajno uplašili svoju mačku, poput naglog pokreta ili glasnog zvuka, ona vas može percipirati kao potencijalnu pretnju. U takvim situacijama, mačka može odlučiti da vas ignoriše kako bi se zaštitila.

4. Skriveni signali koje ne smete ignorisati

Promene u ponašanju, uključujući ignorisanje, mogu biti znak da se vaša mačka ne oseća dobro. Ako primetite dodatne simptome poput gubitka apetita ili povećanog unosa vode, obavezno se obratite veterinaru što pre.

Informer

 

5. Emotivna uznemirenost

Mačke su emotivna bića, i male promene u njihovom okruženju mogu ih uznemiriti. Novi ljubimac, beba, ili čak nepoznat miris mogu izazvati promenu u njenom ponašanju prema vama.

Šta raditi kada vas mačka ignoriše

Ako vam se čini da se ponašanje vaše mačke iznenada promenilo, pokušajte da identifikujete uzrok. Promene u rutini, novosti u kući, ili potencijalne zdravstvene tegobe mogu biti razlog. Ako ne možete pronaći očigledan razlog, posetite veterinara za pregled.