Magazin
Ako vam koža nije elastična i blistava možda vam nedostaju ove namirnice
Ove namirnice, ali i još nekoliko njih, mogu biti od velike pomoći u borbi sa tamnim kolutovima, dubokim borama i opuštenom kožom.
Ako patite od ovih estetskih nedostataka verovatno imate manjak kolagena u organizmu.
Ljudsko telo ima sposobnost da konstantno sintetiše kolagen, neophodan za rast i zamenu istrošenih tkiva i za zarastanje i obnavljanje povređenih tkiva. Ali vremenom sposobnost njegovog obnavljanja postepeno opada zbog procesa starenja.
Nedostatak kolagena možete nadoknaditi pravilnom konzumacijom hrane bogate mineralima i vitaminima.
Nekoliko namirnica će vam pomoći u tome.
Nemasni proteini
Kolagen je najzastupljenija vrsta proteina u telu, prvenstveno zaslužna za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte, a da bi ga uvek imalo dovoljno, telu su potrebni proteini iz hrane kao delovi za njegovu proizvodnju.
Protein koji jedemo se razlaže na aminokiseline tokom varenja, koje se zatim ponovo sastavljaju u kolagen. Zato napunite svoj tanjir hranom bogatom proteinima i malo masti, kao što su pileća prsa ili ćuretina.
Grašak
Mali, ali veoma moćan – to je opis zelenog graška. Samo jedna šolja graška sadrži skoro osam grama proteina.
Ako ne volite da ga jedete samog, možete ga dodati u salatu, dodati u supu ili pomešati sa svežim začinskim biljem i napraviti pesto koji možete preliti preko testenina.
Šargarepa
Pored kolagena, šargarepa je takođe odličan izvor vitamina A. Stručnjaci preporučuju da je jedete samu, u salati ili pomešanu sa leblebijem (koji je još jedan dobar izvor proteina).
Supa od goveđih kostiju ili kolenica
Za ne-vegane, mesna čorba je jedan od najboljih izvora kolagena, posebno čorba od goveđih kostiju, koja je odličan izvor kolagena tipa I – vrste kolagena koja igra najvažniju ulogu u zdravoj koži, kosi i noktima.
Lisnato povrće
Tamno lisnato povrće, uključujući spanać, kelj i blitvu, sadrži vitamine A i C i cink, koji pomaže u proizvodnji kolagena.