Autor: Informer.rs

30.06.2023.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ako vam koža nije elastična i blistava možda vam nedostaju ove namirnice

Ove namirnice, ali i još nekoliko njih, mogu biti od velike pomoći u borbi sa tamnim kolutovima, dubokim borama i opuštenom kožom.

Ako patite od ovih estetskih nedostataka verovatno imate manjak kolagena u organizmu. 

Ljudsko telo ima sposobnost da konstantno sintetiše kolagen, neophodan za rast i zamenu istrošenih tkiva i za zarastanje i obnavljanje povređenih tkiva. Ali vremenom sposobnost njegovog obnavljanja postepeno opada zbog procesa starenja.

Nedostatak kolagena možete nadoknaditi pravilnom konzumacijom hrane bogate mineralima i vitaminima.

Nekoliko namirnica će vam pomoći u tome.

Nemasni proteini

Kolagen je najzastupljenija vrsta proteina u telu, prvenstveno zaslužna za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte, a da bi ga uvek imalo dovoljno, telu su potrebni proteini iz hrane kao delovi za njegovu proizvodnju.

Protein koji jedemo se razlaže na aminokiseline tokom varenja, koje se zatim ponovo sastavljaju u kolagen. Zato napunite svoj tanjir hranom bogatom proteinima i malo masti, kao što su pileća prsa ili ćuretina.

Grašak

Mali, ali veoma moćan – to je opis zelenog graška. Samo jedna šolja graška sadrži skoro osam grama proteina.

Ako ne volite da ga jedete samog, možete ga dodati u salatu, dodati u supu ili pomešati sa svežim začinskim biljem i napraviti pesto koji možete preliti preko testenina.

Informer

Šargarepa

Pored kolagena, šargarepa je takođe odličan izvor vitamina A. Stručnjaci preporučuju da je jedete samu, u salati ili pomešanu sa leblebijem (koji je još jedan dobar izvor proteina).

Supa od goveđih kostiju ili kolenica

Za ne-vegane, mesna čorba je jedan od najboljih izvora kolagena, posebno čorba od goveđih kostiju, koja je odličan izvor kolagena tipa I – vrste kolagena koja igra najvažniju ulogu u zdravoj koži, kosi i noktima.

Lisnato povrće

Tamno lisnato povrće, uključujući spanać, kelj i blitvu, sadrži vitamine A i C i cink, koji pomaže u proizvodnji kolagena.