Autor: Informer.rs

20.12.2023.

15:50

Foto: profimedia

Magazin

Podeljena mišljenja u Francuskoj! Pobednica izbora za Mis ima kratku kosu (FOTO)

Eva Žil (20) proglašena je za pobednicu najvećeg izbora lepote u zemlji u subotu, što je navelo neke internet komentatore da se dotaknu teme njenog izgleda.

- Niko ne treba da diktira ko ste. Navikli smo da viđamo prelepe gospođice sa dugom kosom, ali ja sam izabrala androgin izgled sa kratkom kosom - odgovorila je Mis Francuske na razne negativne komentare.

Žil, za koju se smatra da je prva pobednica Mis Francuske sa kratkom kosom, takozvanom "piksi" frizurom, rekla je da želi da brani vrednosti jakih žena i da želi da podstakne mlađe devojčice da se bave matematikom i naukom, koje i ona studira.

Osim frizure, Žil se suočila sa seksističkim komentarima o svom telu. Neki su oštro kritikovali pobednicu takmičenja da je "previše mršava". Kao odgovor, Žil je rekla za "Le Parisien" da joj ne smetaju kritike zbog njene kose jer može da je promeni.

- Odabrala sam ovu kosu, ali nisam izabrala svoje telo ili svoj metabolizam. Ne razumem kako neko može da kritikuje osobu zbog nečega što ne može da promeni - rekla je ona.

Ali Žil je takođe dobila mnogo pristalica, uključujući Sandrin Ruso, članicu parlamenta.

- Šokirana sam komentarima na #MissFrance2024. Naša kosa, i šta radimo sa njom, kako je stilizujemo, ne tiče se muškaraca - napisala je Sandrin Ruso na društvenoj mreži "X".

Fabijen Rusel, nacionalni sekretar Francuske komunističke partije, kritikovao je napad na misicu.

U objavi na "X", rekao je da je izrazio podršku misici, koja već trpi nasilje u društvu koje ne prihvata da se žene definišu u svoj svojoj različitosti.

Žil je četvrta žena iz severnog regiona Nord-Pa-de-Kale u Francuskoj, koja je krunisana za Mis Francuske u poslednjih 10 godina. Polovinu glasova za osvajanje krune dali su gledaoci, drugu polovinu dodelio je žiri.